Esti aici
Acasa > Evenimente > VIDEO: Fără MIG-uri, misiunea de Poliţie Aeriană în România, asigurată doar de Marea Britanie ( Cerul romanesc pazit de strainii? )

VIDEO: Fără MIG-uri, misiunea de Poliţie Aeriană în România, asigurată doar de Marea Britanie ( Cerul romanesc pazit de strainii? )

Situaţie fără precedent pentru România. Poliţia Aeriană este acum asigurată de partenerii străini. După tragedia aviatică de la baza Borcea, toate aeronavele MIG 21 Lancer au fost retrase pentru verificări. Experţii în securitate spun că situaţia este gravă. Sunt ameninţări dese, iar spaţiul aerian românesc trebuie permanent monitorizat.

Chiar Ministrul Apărării spune că se întâmplă des ca aparate de zbor să intre în mod ilegal pe teritoriul ţării noastre.

Apărarea spaţiului aerian al României este realizată de avioanele britanice. Sunt frecvente intrările aparatelor de zbor ruseşti

Citeste si: Horoscop 14 iulie 2018. Bani, veste bună și un miracol al iubirii

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat vineri că, în prezent, acţiunile de poliţie aeriană în spaţiul românesc, respectiv al NATO, sunt realizate de forţele britanice, cu avioane Typhoon, după ce aparatele MIG au rămas la sol în urma tragediei de săptămâna trecută de la mitingul aviatic. Totodată, ministrul spune că sunt frecvente intrările în spaţiul aerian român ale aeronavelor din Rusia, anunţând că poliţia aeriană operează în aceste cazuri conform unor proceduri standard, de tip NATO.

După tragedia de săptămâna trecută de la mitingul aviatic, atunci când am pierdut unul dintre cei mai buni piloţi ai Forţelor Aeriene Române, conform procedurilor, pe timpul investigaţiei aparatele MIG rămân la sol. În momentul de faţă, poliţie aeriană realizează partenerii noştri britanici aflaţi la Mihail Kogălniceanu, în speţă cu cele patru aparate Typhoon şi, dacă este nevoie, putem să ne asociem cu aparatele Şoim pe care Forţele Aeriene Române le au”, a precizat Fifor, într-o conferinţă de presă la sediul MApN.

Întrebat dacă, în ultima perioadă, au fost avioane ruseşti care au forţat graniţele României, Fifor a răspuns: „Am să repet ce am spus în urmă cu ceva vreme într-un interviu. Sunt frecvente aceste intrări în spaţiul aerian român din partea unor aparate de zbor ale Federaţiei Ruse. Procedurile sunt standard, sunt proceduri NATO, pentru că România realizează apărarea spaţiului aerian NATO şi este firesc să facă lucrul acesta. Sunt proceduri standard, respectiv se ridică aparatele care realizează poliţia aeriană şi se trece la proceduri specifice”.

În 26 iunie, Mihai Fifor era întrebat dacă au fost interceptate avioane ruseşti în spaţiul aerian românesc, dar a evitat să dea un răspuns concret, deşi anterior, într-un interviu pentru The Associated Press, afirmase că România se confruntă zilnic cu agresiuni din partea Rusiei. Întrebat dacă de la sosirea în România a avioanelor britanice a fost interceptat vreun avion rus în spaţiul aerian românesc, Fifor a spus: „Avioanele britanice sunt în sprijinul forţelor aeriene române pentru acţiuni de poliţie aeriană şi facem lucrul acesta în parteneriat de mai multă vreme. S-au rotit la Baza din Mihail Kogălniceanu”.
Marea Britanie execută misiunile de poliție aeriană pentru România

Situaţie limită pentru apărarea spaţiului aerian al României. Niciun avion de luptă de tip MiG 21 Lancer nu mai poate fi folosit în acest moment pentru misiuni de poliţie aeriană. Informaţia a fost confirmată în urmă cu puţin timp de ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Sâmbăta trecută, un MiG 21 Lancer s-a prăbuşit la un miting aviatic din Constanţa. Procedura spune că până la descoperirea cauzelor toate migurile vor rămâne la sol. Acum ţara noastră apelează la cele patru avioane britanice aflate la baza de la Mihail Kogălniceanu pentru a survola spaţiul aerian românesc. Asta, în condiţiile în care este cunoscut că aparatele ruseşti intră frecvent în spaţiul nostru aerian.

„După tragedia de săptămâna trecută, de la mitingul aviatic, când am pierdut unul dintre cei mai buni piloți ai Forțelor Aeriene, conform procedurilor, aparatele MiG rămân la sol. În momentul de față, poliția aeriană o realizează partenerii britanici cu patru aparate Typhoon. Dacă e nevoie, ne asociem cu aparatele Șoim ale Forțelor Aeriene Române. Sunt frecvente intrări ale aparatelor de zbor ale Federației Ruse în spațiul aerian român. Sunt proceduri NATO, standard, se ridică aparatele care realizează poliție aeriană și se trece la proceduri specifice”, a declarat Mihai Fifor, ministrul Apărării.

„Sunt frecvente aceste intrări în spaţiul aerian român din partea unor aparate de zbor ale Federaţiei Ruse. Am pierdut unul dintre cei mai buni piloţi ai aviaţiei Române. Conform procedurilor, pe timpul investigaţiei, aparatele MIG rămân la sol. În momentul de faţă Poliţia Aeriană o realizează partenerii noştri britanici, aflaţi la Mihail Kogălniceanu”, declară Ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Lasă un răspuns

Top