Esti aici
Acasa > Curiozitati > Țara care nu are armată, unde mașinile nu se încuie, iar energia e gratis…

Țara care nu are armată, unde mașinile nu se încuie, iar energia e gratis…

În decursul timpului, mulți filozofi și gânditori au imaginat un sistem social perfect, o tară ideală în care „să curgă lapte și miere „și de fiecare dată un astfel de scenariu a fost considerat utopic. Dacă este să fim obiectivi, e suficient să privim în jurul nostru și o să ne vină greu să credem că această lume plină de violentă și corupție, plină de oameni cu o calitate indoielnică ar putea naște sau ar putea tolera un astfel de regat al binelui, al păcii, al solidaritătii reale, o lume fericită care se bucură cu adevărat de viată. Cu toate acestea, există o tară care nu are armată, unde mașinile nu se încuie și unde energia este gratis pentru toți. Iar această tară se numește Islanda… islanda 4 Despre miracolul Islandez nu ați prea citit mare lucru în presă centrală pentru că nu se dorește că un astfel de model să dea idei și altora.

Doar că aici a avut loc, nu cu mulți ani în urmă, o revoluție foarte interesantă, imediat după criză economică din anul 2008. Spre deosebire de politică criminală din restul lumii prin care băncile internaționale care au creat criză au fost ajutate cu banii tuturor să supravietuiască, în Islanda politicienii aflați la putere au fost dați jos, băncile au fost naționalizate, iar autorii crizei islandeze au fost vânați și arestați. Mai mult decât atât, cetătenii au ieșit în stradă și pentru a impune o nouă Constituție, scrisă în folosul întregului popor… Peste toate, islandezii au REFUZAT SĂ PLĂTEASCĂ DATORIA EXTERNĂ, justificând acest lucru prin faptul că ea este una injustă, o expresie a uneltirilor împotrivă Islandei, menite să o distrugă financiar… După aceste măsuri, în opoziție cu cele ale tărilor europene care au ajuns să îi finanțeze chiar pe autorii crizei economice, țara și-a revenit și acum o duce foarte bine.

Dar cine este Islanda? Probabil că mulți nu știu mai nimic despre această tară insulară nordică, aflată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic, dar își amintesc despre aventură de la campionatul European din anul 2016 când reprezentativă Islandei. Cu o populație cât un județ MIC din România – 325.000 de locuitori, a fost revelația turneului, ajungând pană în sferturile de finală cu un entuziasm debordant, învingând Austria și Anglia, remizand cu Portugalia, cea care avea să câștige Campionatul.

Potrivit Capital. ro, „In anul 930, islandezii s-au constituit în republică, punând bazele primului parlament din lume, Althing. În 1262, insulă a fost ocupată de norvegieni, iar în 1380 a trecut sub suveranitate daneză. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial insulă a fost ocupată din motive strategice de către Marea Britanie, iar în 1944 și-a declarat independența.„ Astăzi Islanda este un model social inspirator. Desigur, dacă a fost lăsată să ajungă aici a fost și pentru că nu prezența o miză geostrategică pentru marile puteri, dar și pentru că fiind locuită de doar 325.000 de oameni, răspanditi pe 103.000 de km pătrati (adică cam 3 oameni pe km pătrat). Islandezii se cam cunosc între ei peste tot și, prin urmare, se pot solidariza mai ușor în folosul lor, lucru dovedit în gestionarea crizei. În orice caz, Islanda are astăzi câteva caracteristici care o transformă în țara cu cel mai avansat sistem social, cel mai uman și ; unul care ne-ar plăcea multora să trăim.

Asfel, vă prezentăm câteva dintre lucrurile inedite culese de Capital. rodespre Islanda: Numărul turiștilor care vizitează este mult decât dublu fată de numărul total locuitorilor. Turismul generază o treime din PIB-ul ţării. Populatia fiind foarte puţin numeroasă, oamenii se cunosc unii cu alţii. Ca urmare, locuinţele nu se încuie, iar maşinile sunt lăsate în parcare cu cheile în contact. Folosirea cheilor este perceput ca un gest de grosolănie. Islanda nu are niciun local McDonalds. Toate au fost închise in timpul crizei din 2009 şi nu s-au mai deschis. Islanda nu are armată. Funcţia de apărare este exercitată numai de grăniceri. Întreaga energie folosită provine din resurse neconvenţionale, cu excepţia autoturismelor. Islanda este una din puţinele ţări din Europa care foloseste sistemul de termoficare centralizată. Dar, spre deosebire de alte ţări, energia este livrată gratuit. Şcoala este gratuită până la facultate, inclusiv. După ce afli toate aceste lucruri, parcă îți vine să te muți acolo. Oare nu am putea crea și noi în România măcar o oază de acest fel? Distribuie si prietenilor Multumim!

Lasă un răspuns

Top