Esti aici
Acasa > Curiozitati > Telemunca a fost joi reglementată prin lege

Telemunca a fost joi reglementată prin lege

O importantă lege a intrat, joi, în vigoare. De astăzi, salariații au acest drept, dacă întrunesc condițiile necesare. Luni, actul normativ respectiv a fost publica în Monitorul Oficial, iar de azi și-a intrat, practic, în drepturi.

Este vorba de Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă. Acum, salariații din România au dreptul de a munci de acasă sau dintr-un alt loc, în afara sediului angajatorului lor, dacă activitatea desfășurată la companie este îndeplinită cu ajutorul tehnologiei (desktop, laptop, smartphone etc.), informează bugetul.ro.

În esență, telesalariații au exact aceleași drepturi pe care le are orice alt salariat obișnuit, precum concediul de odihnă anual sau concedii medicale, scrie avocatnet.ro.

Potrivit sursei citate, telemunca poate fi desfășurată doar voluntar, în mod regulat, în baza unui contract individual de muncă.

Telemunca este „forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor”.

Aceasta se poate face doar dacă salariatul este de acord cu ea, iar angajatorului îi este interzis să-i modifice contractul în caz de refuz.

„Activitatea de telemuncă se bazează pe acordul de voință a părților și se prevede în mod expres în contractul individual de muncă odată cu încheierea acestuia pentru personalul nou-angajat sau prin act adițional la contractul individual de muncă existent. Refuzul salariatului de a consimți la prestarea activității în regim de telemuncă nu poate constitui motiv de modificare unilaterală a contractului individual de muncă și nu poate constitui motiv de sancționare disciplinară a acestuia”, se arată în noua lege.

Lasă un răspuns

Top