Esti aici
Acasa > Curiozitati > Nu mai aruncați ambalajele și sticlele de plastic! Câți bani primesti pe sticlele duse înapoi la magazine

Nu mai aruncați ambalajele și sticlele de plastic! Câți bani primesti pe sticlele duse înapoi la magazine

Ca să nu plătim amenzi Uniunii Europene, ar trebui să ajungem recliclam 50 la sută dintre deşeuri până în 2020. Plăteşti cât arunci. Iată una dintre măsurile propuse de Ministerul Mediului pentru a creşte cantitatea de reciclare a gunoiului, de la 7%, cât este acum, la peste 50%, în următorii trei ani. Practic, ar urma să nu mai dăm niciun leu pentru gunoiul pe care îl colectam selectiv.

Ca să nu mai aruncăm tot gunoiul în aceeaşi găleată, Ministerul Mediului propune să nu mai plătim pentru cel colectat selectiv, ci numai pentru cel amestecat sau care nu poate fi reciclat.

În faţa blocului sau a casei ar urma să avem trei tomberoane, unul pentru gunoiul reciclabil, hârtie, sticlă, plastic, unul pentru biodeșeu, adică vegetale, şi unul pentru ce nu poate fi reciclat. Apoi, o firmă de salubrizare ar urma să ia gunoiul din fiecare tomberon în zile diferite, pentru a-l duce la o staţie de sortare şi apoi la reciclat.

Un scenariu frumos şi aparent simplu, doar că acum este mai convenabil pentru firmele de salubritate să ducă toate deşeurile amestecate cu resturile menajere la groapa de gunoi. Şi asta pentru că anul trecut a fost eliminată taxa de groapă, care-i descuraja. În plus, nu avem infrastructura necesară, adică locuri în care să ducem gunoiul selectat.

Ministrul Mediului: ”Noi să colectăm selectiv şi să fie puse deşeurile într-o maşină amestecate, exact aşa cum există şi în alte state europene.” … Eu, cetăţean Graţiela Gavrilescu, pot să aleg dacă dau din proprietatea mea deşeul pe care îl produc din ambalaje salubristului, dacă mă duc la un colector sau dacă mă duc la o cumpărătură, la un anumit retailer şi merg la instalaţia de depunere a acestor deşeuri de ambalaje, iar în schimbul lor primesc un tichet şi după aceea merg la cumpărături, la casă, şi mi se scade din factura pe care o achit.

Românul este cel care va decide ce face cu proprietatea lui. Terminăm, astfel, cu toată mizeria de pe albia râurilor şi cu gropile de gunoi.

In maxim două-trei săptămâni putem să scoatem Ordonanţa, într-o şedinţă viitoare de Guvern”, a afirmat Gavrilescu.

La jumătatea lunii martie, ministrul Mediului declara că propunerile privind valoarea garanţiei pe care cetăţenii ar urma să o plătească la fiecare achiziţionare de produs în ambalaj reutilizabil sunt de 0,5 – 0,6 lei/bucată.

„Trebuie să avem foarte mare grijă de ambalaje. Sper ca la finalul acestei săptămâni să avem o formă finală a ordonanţei (ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje – n. r.), după care să o prezentăm într-un cadru amplu, asta însemnând toţi factorii decidenţi pe lanţul de trasabilitatea a deşeului.

Sunt de părere că suma de 2 lei (garanţie pentru fiecare ambalaj reutilizabil – n. r.) cuprinsă în ordonanţă nu poate fi în jurul acestei valori. Propunerile sunt undeva în jurul a 0,5 – 0,6 lei/bucată (drept garanţie – n. r.)”, a susţinut Graţiela Gavrilescu, potrivit Agerpres.

În prezent, prin intermediul Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, se propune ca autorităţile administraţiei publice locale să aibă obligaţia să asigure colectarea separată pentru cel puţin deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale.

În plus, în document se face referire la faptul că operatorii economici care introduc pe piaţa naţională ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să introducă numai ambalaje reutilizabile care respectă cerinţele esenţiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple. De asemenea, operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi să aplice sistemul garanţie pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/bucată, respectiv să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori.

Consumatorii îşi pot recupera garanţia plătită la momentul achiziţionării ambalajului reciclabil atunci când merg să-l returneze.

Andrei Cosuleanu, specialist protecţia mediului: ”Avem un sistem pe bani publici nefuncţional. În ultimii ani, din acele sisteme integrate de management a deşeurilor funcţionează două sisteme la nivel naţional, la Bistriţa şi la Argeş. Suntem incompetenţi şi repetenţi la sistemul de colectare.”

În schimb, la o staţie de lângă Bucureşti se sortează inclusiv gunoiul amestecat. Din totalul gunoiului pe care îl produc anual bucureştenii, mai bine de o treime ajunge la această staţie de sortare. Asta înseamnă aproximativ 200.000 de tone de gunoi anual. Jumătate din această cantitate se transforma aici în material valorificabil. Iar ce nu se recuperează se arde.

Investitorii privaţi spun însă că proiectul Ministerului Mediului duce la o naţionalizare a deşeurilor în România. Finanţarea de la cei care produc gunoi, marile fabrici, ar urma să ajungă doar la primării şi nu direct la centrele de reciclare, cum este acum.

Un rol important îl au şi producătorii, care acum plătesc staţiilor de sortare pentru a aduce înapoi o parte dintre ambalaje. Surse: stirileprotv.ro, Adevarul.ro

Lasă un răspuns

Top