Esti aici
Acasa > Evenimente > Marea Britanie: Raportul Brexit permite libertatea de miscare pentru muncitorii si studentii europeni

Marea Britanie: Raportul Brexit permite libertatea de miscare pentru muncitorii si studentii europeni

Raportul privind Brexit al Guvernului Marii Britanii contine o serie de prevederi care permit libertatea de miscare a cetatenilor UE. E vorba atat despre europenii care vin ca turisti, dar si pentru studenti si muncitori.

Potrivit raportului Brexit al Guvernului britanic, companiile isi vor putea muta „oamenii talentati” din Marea Britanie in Uniunea Europeana si viceversa, dupa iesirea din UE.

Citeste si: Horoscop 13 iulie 2018. Cadou generos, tradare si o iubire de poveste

In documentul publicat joi este precizat si ca Guvernul britanic este dispus sa le permita cetatenilor UE sa calatoreasca fara viza in scopuri turistice sau pentru a munci temporara, iar tinerii europeni vor putea studia in Marea Britanie.

Desi in raportul Brexit este precizat ca este probabil ca perioada de libertate de miscare sa se incheie la sfarsitul perioadei de tranzitie, in decembrie 2020, raportul precizeaza ca va fi necesar sa se recunoasca „relatia deosebita si legaturile stranse dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie”.

Publicarea raportului a fost intampinata de scene haotice in Camera Comunelor a Parlamentului britanic, atunci cand parlamentarii nu au putut avea acces la copii ale documentului. Procedurile au fost suspendate pentru cinci minute, pentru ca fiecare parlamentar sa poata avea o copie a documentului.

Raportul precizeaza ca „viitorul parteneriat economic al Marii Britanii ar trebui sa furnizeze aranjamente reciproce, consistente cu incheierea libertatii de miscare”, inclusiv masuri care „sa sustina companiile sa furnizeze servicii si sa isi transporte angajatii talentati”. Nu au fost oferite mai multe detalii privind modul in care ar functiona aranjamentele dupa Brexit, dar un nou raport va fi publicat in toamna. Oficialii au indicat ca limita imigratiei va ramane la 100.000 pe an dupa Brexit.

Raportul este similar cu planul facut public de Theresa May la intalnirea sa cu ministrii de la Chequers si care a dus la demisiile lui David Davis, ministrul pentru Brexit si Boris Johnson, ministrul de Externe, cei doi considerand ca Regatul Unit cedeaza prea mult. In raport se propune ca Marea Britanie sa fie de acord cu un „regulament comun” privind standardele pentru alimente si bunuri dupa Brexit si „un acord privind taxele vamale”, in care Marea Britanie ar colecta atat taxele britanice cat si pe cele ale UE pentru bunurile care intra in Regatul Unit.

Lasă un răspuns

Top