Esti aici
Acasa > Curiozitati > Alerta alimentara in Romania: Supermarketurile cer returnarea alimentelor congelate

Alerta alimentara in Romania: Supermarketurile cer returnarea alimentelor congelate

Nu se întâmplă foarte des să auzi de o alertă alimentară în România, dar se pare că foarte multe alimente congelate comercializate în țara noastră vin la pachet cu riscul îmbolnăvirii cu Listeria.

Majoritatea lanțurilor de supermarketuri din țara noastră avertizează clienții să aducă înapoi fructele și legumele congelate. În funcție de proveniența lor, acestea ar putea fi infectate cu bacteria Listeria Monocytogenes. Bacteria este una foarte periculoasă și a provocat deja nouă decese în Europa.

Primul anunț pe marginea subiectului a fost publicat săptămâna trecută de Autoritatea Sanitar – Veterinară pentru Siguranța Alimentară. La momentul respectiv, s-a aflat că se comercializează în România produsele congelate ale companiei Greenyard din Ungaria, iar acestea sunt suspecte de contaminare cu Listeria Monocytogenes. Imediat după aflarea veștii s-au inițiat procedurile pentru retragerea preventivă a produselor congelate din toate statele membre UE.

La nivelul întregii Europe, până la această oră, au fost confirmate 47 de îmbolnăviri cu Listeria Monocytogenes. Listei respective se adaugă nouă decese. Ca urmare a acestei suspiciuni privind o contaminare microbiologică, mai multe lanțuri de magazine au decis retragerea și rechemarea unor produse congelate, precum mazăre, fasole, porumb, spanac, amestec mexican. Mega Image, Carrefour, Metro sau Profi se numără printre supermarketurile care și-au anunțat clienții să returneze respectivele produse, pentru care vor primi banii înapoi, chiar și fără prezentarea bonului fiscal.

Este important de reținut că aceasta e doar o măsură de precauție. Acesta este tonul tuturor companiilor care au publicat un comunicat de presă pe marginea subiectului. Gestul de rechemarea a produselor congelate comercializate nu înseamnă că mâncarea cu pricina este contaminată. Lista completă a magazinelor la care poți solicita returnarea produselor congelate împreună cu posibilele alimente afectate este disponibilă pe site-ul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

În altă ordine de idei, amenințarea îmbolnăvirii cu Listeria Moncytogenes va continua să fie un risc pentru cel puțin încă două luni. Riscul are legătură cu perioada foarte lungă de incubație a bacteriei în corpul uman, de până la 70 de zile. Ca o soluție preventivă, să recomandă gătirea completă a alimentelor congelate, chiar dacă în trecut erau folosite în smoothies sau salate, după decongelare.

Lasă un răspuns

Top