Esti aici
Acasa > Curiozitati > Înființarea Fondului Suveran de Investiții este neconstituțională, a decis miercuri Curtea Constituțională

Înființarea Fondului Suveran de Investiții este neconstituțională, a decis miercuri Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a admis astăzi sesizările formulate de PNL, USR, PMP și pe cea a președintelui Klaus Iohannis din 4 iulie, asupra Legii privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Atât președintele statului, cât și partidele din opoziție au considerat că înființarea Fondului intră în atribuțiile autorităților publice centrale, nu ale Parlamentului. Ei, au atenționat că astfel se încalcă separația puterilor în stat.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu Legea privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, susținând că o astfel de decizie trebuie realizată printr-un act al administrației centrale, nu printr-o lege adoptată de Legislativ.

Cei din PNL au acuzat PSD și ALDE că „au dat cea mai puternică lovitură economiei naționale”. Reprezentanții USR au afirmat că prin adoptarea acestei legi „s-a decis ca avuția României, cât mai există și e profitabilă, să treacă într-o administrare privată și să devină resurse personale pentru domnii Tăriceanu și Dragnea”.

Plenul Curții Constituționale a decis admiterea obiecției de neconstituționalitate asupra acestei legi și a motivat că un astfel de Fond trebuie înființat prin hotărâre de guvern. Anunțul a fost făcut de președintele CCR, Valer Dorneanu.

După ce a aflat că CCR a decis că Înființarea Fondului Suveran de Investiții este neconstituțională, fostul premier, Victor Ponta, a scris pe pagina de Facebook: „Curtea Constituțională a oprit (pentru moment cel puțin) cel mai mare jaf din avuția României după 1989-această uriașă hoție a fost promisă de Liviu Dragnea “protectorilor” săi din afara țării (Rusia, Israel, SUA) / era un preț de peste 10 miliarde de euro din ce a mai rămas Statului și poporului Român pe care Dragnea era dispus să îl plătească pentru protecția sa politică și pentru câteva fotografii cu lideri internaționali! Însă CCR nu poate face mai mult-dacă vrem ca Dragnea să nu vîndă România la bucată trebuie să facem și noi mai mult(iar parlamentarii care au votat acest jaf să nu închidă ochii și să știe că sunt complici la acesta crimă împotriva României)!”

Lasă un răspuns

Top