Esti aici
Acasa > Curiozitati > Iată ce trebuie să faci ca să salvezi o orhidee ofilită. Metoda funcționează chiar dacă rădăcinile sale au putrezit:

Iată ce trebuie să faci ca să salvezi o orhidee ofilită. Metoda funcționează chiar dacă rădăcinile sale au putrezit:

Orhideea ramane una dintre cele mai apreciate flori din Romania. Adesea, aceasta reprezinta cadoul ideal, pentru multi dintre noi. Insa, din pacate, dupa ce o primim in dar, putini stim cum sa o ingrijim corect, iar in scurt timp, planta se ofileste.

Desi pare complicat, orhideea este foarte usor de ingrijit. Nu este o floare pretentioasa si nu trebuie udata excesiv, desi multi fac greseala aceasta. De asemenea, este o planta care iubeste lumina, asa ca trebuie pastrata intr-un loc luminos, intr-un ghiveci transparent, de preferat. Pe langa asta, e important de retinut ca nu ar trebui mutata prea des din ghiveci deoarece nu ii plac schimbarile bruste.

Mai multe despre ingrijirea orhideei am discutat intr-un articol anterior. Vezi AICI cum ingrijesti corect orhideea si ce trebuie sa faci ca aceasta sa infloreasca des, iar florile sale sa reziste luni la rand.

Daca orhideea ta da semne ca incepe sa se ofileasca, una dintre cauze ar putea fi udatul in exces. Atunci cand planta primeste prea multa apa, aceasta impiedica oxigenul sa patrunda in radacini. Pe langa asta, apa in exces va duce la putrezirea radacinilor, lucru ce le va impiedica sa absoarba substantele nutritive.
Primul semn ca planta este udata prea des este vizibil la nivelul frunzelor. Acestea se vor dezvolta tot mai greu, urmand ca in final sa se ingalbeneasca. Cu toate acestea, daca ati udat planta in exces, exista sanse mari sa o salvati – numai daca mai are cateva radacini neputrezite.

Pentru a salva orhideea ofilita, trebuie sa parcurgeti urmatorii pasi:

-Inclinati ghiveciul pentru a scoate radacinile din vas si curatati-le apoi de compost;
-Pentru pasul urmator aveti nevoie de o foarfeca de taiat via. Dezinfectati lamele in alcool si taiati radacinile care au putrezit;
-Curatati cu atentie atat ghiveciul, cat si farfurioara ghiveciului in care a stat orhideea;
-Intr-o sita, amestecati pamanatul special pentru orhidee cu apa de la robinet si lasati apa in exces sa se scurga din recipient;
-Umpleti 3 cm de la fundul ghiveciului cu pamant umed si apoi puneti planta in ghiveci. La sfarsit, adaugati compost pentru radacini;
-Puneti ordhideea la locul ei obisnuit si de acum inainte udati planta doar cand pamantul din primele straturi (3-6 cm) este uscat.
-Pentru ca orhideea sa nu se ofileasca, udati-o corect. Mai exact, de doua ori pe saptamana vara si o singura data pe saptamana, iarna.

In cazul in care radacinile plantei sunt putrezite, trebuie sa le taiati complet si sa inmuiati planta in carbune activat maruntit. Apoi, planta se pune deasupra pamantului din ghiveci, pentru ca taietura sa se cicatrizeze. In situatia aceasta, planta nu trebuie udata cateva zile.

Lasă un răspuns

Top