Esti aici
Acasa > Curiozitati > Revoluţia fiscală ar putea închide cabinetele medicilor de familie: „Guvernanţii nu vor să audă şi să înţeleagă. Parcă vorbim în pustiu!”

Revoluţia fiscală ar putea închide cabinetele medicilor de familie: „Guvernanţii nu vor să audă şi să înţeleagă. Parcă vorbim în pustiu!”

Medicii de familie nu primesc măririle salariale promise Sănătăţii, pentru că nu sunt bugetari, dar acordă cele mai multe servicii medicale. Discuţiile care se poartă în aceste zile în legatură cu salariile medicilor pot lasa impresia că, de la 1 martie, toţi vor avea venituri la nivel european şi pacientul roman va beneficia de servicii pe masura. Însa medicii de familie nu au nicio treabă cu Legea Salarizarii şi, deci, nu primesc niciun leu în plus. În schimb, sunt atinşi de efectele revoluţiei fiscale.

„Noi nu suntem salariati, aceasta lege ne exclude complet din orice fel de calcul legat de cresterea finantarii si nu tine cont de faptul ca medicii de familie, ca si medicii de ambulator, sunt privati, ei nu sunt salariati, nu sunt bugetari, sunt platiti de Casa de Asigurari pe valori de puncte si maririle despre care se face vorbire nu ne ating absolut deloc.

Mai mult decat atat, noi fiind majoritatea – peste 95% – organizati sub forma de PFA, vom fi puternic loviti de modificarile Codului Fiscal”, a declarat pentru Ziare.com dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie.

Doctorul atrage atentia ca la acest moment medicii de familie sunt „cvasifalimentari” si, daca vor fi facute si alte modificari fiscale in legatura cu PFA-urile, asa cum a lasat sa se inteleaga ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, la sfarsitul saptamanii trecute, „putem sa ne inchidem cabinetele si sa plecam, pentru ca nu mai avem ce face. Sa vedem cu cine o sa se mai faca sanatate publica in tara asta”.

„Guvernantii nu vor sa auda si sa inteleaga. Parca vorbim in pustiu!”

Vicepresedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie spune ca in ultimii 4 ani au avut loc discutii cu guvernantii, insa fara niciun rezultat.

„Am discutat cu ministri in ultimii 4 ani, inclusiv cu ministrii de Finante si cu secretari de stat, am fost in audiente, le-am explicat, am elaborat un document de pozitie legat de finantare, am organizat o dezbatere legata de finantarea medicinei de familie. Parca vorbim in pustiu, nu are nimeni niciun fel de disponibilitate sa ne auda si sa inteleaga”, a mai spus Alexiu.

In ce priveste noua conducere a Ministerului Sanatatii, lucrurile stau la fel: „Am solicitat de 3 ori pana acum, am incercat sa ne intalnim cu dna ministru (Sorina Pintea – n.red.), nu am primit inca niciun rezultat. Am avut ocazia personal sa o intalnesc pe dna ministru ieri (luni – n.red.) la un forum, am reusit sa schimbam cateva cuvinte si a promis ca saptamana viitoare isi face timp pentru noi”.

Proteste fara niciun rezultat. Debirocratizarea, cel mai devreme in 4 ani

La inceputul acestui an, medicii de familie au decis sa nu mai acorde servicii decontate de casele de sanatate, cum ar fi trimiterile sau retetele compensate, deoarece autoritatile au ignorat toate solicitarile lor pentru o functionare mai buna a sistemului medical.

Cum li s-au rezolvat solicitarile? Cu alte promisiuni.

„Legat de finantare, absolut nimic, marirea preconizata nu aduce imbunatatiri majore, ci doar firimituri, noi am solicitat o crestere a procentului de finantare in medicina primara pana la 10%, de la 5,8% cat era. Marirea pe care o au prevazuta in proiectul de norme la contractul cadru duce finantarea undeva la 5,9-6%, ceea ce e nesemnificativ. Am solicitat proceduri de debirocratizare, dar pana acum am primit doar promisiuni”.

Lasă un răspuns

Top