Esti aici
Acasa > Curiozitati > Cireșele de mai, un lux pentru români. ”Închiriem pentru poze pe Facebook!”

Cireșele de mai, un lux pentru români. ”Închiriem pentru poze pe Facebook!”

“Un vierme şi-a vândut cireașa şi-a luat casă şi i-au rămas şi bani!”. Dacă nu ştiaţi gluma, probabil n-aţi foarte activi zilele acestea pe reţelele sociale.

Sau n-aţi suspinat adânc în faţa unor munţi de cireşe pe care pieţarii au arborat etichete cu preţuri greu digerabile.

Cele bulgăreşti şi greceşti au costat peste 100 de lei kilogramul. De aici şi glumele, dulci-amare, care au devenit virale.

În acest an, sfatul e să muşti din cireaşă de 4-5 ori, ca din măr. Oricum nu iei musai cireşe ca să le pui la urechi sau în castron, ci pe Facebook. Şi-au făcut intrarea cu 150 de lei kilogramul, adică fix cât costă gramul de aur. Deci, dac-ai găsit o bucată, se cheamă că eşti cu 50 de lei mai bogat.

De coada preţioasei cireşe internauţii au agăţat şi puterea de a magnetiza un potenţial partener. Te plimbi prin piaţă cu pungă de cireşe când vrei să fii remarcat. Cei care au comoara în livada sunt deja vedete şi invidiaţi. Când le cere iubita să o ducă într-un loc scump, merg fix în fundul curţii, la un cireş pârguit. Sau o urcă pe casă, ca acest domn din Păușești, Vâlcea.

Chiar şi şeful Bisericii Ortodoxe este prea fericit, înconjurat de podoabele roşii. Pe măsură ce preţul a luat-o în jos, 80 de lei, 65 de lei sau 40 de lei kilogramul, au apărut şi ideile de afaceri.

”Ia uitaţi-vă aici! ”Închiriem pentru poze pe Facebook!”

Cine nu vrea să îşi închirieze cireşele primeşte totuşi clienţi care-şi unesc portofelele. “Vrea cineva să ne asociem să cumpărăm 200 de grame de cireşe?”

Până la urmă, contează să-ţi atingi scopul. Vânzătorii cu basma populară ştiu să speculeze chiar şi sintagma “cireşe de mai”.

Faţă de săptămâna trecută, cireşele au coborât uşor de pe piedestal. De la 2 lei perechea, costă 10 bani şi un pic, o bucată.

În toată piaţa Obor, am găsit doar cireşe de Olteniţa. Le recunoşti imediat, pentru că au un defect şi nu sunt dorite. În Comana de Iaşi, viitorul pare promiţător, dar prezentul e verde.

Va mai dura două, trei săptămâni până când cireşele noastre de mai vor coborî în forţă de pe crengi, în lădiţele de pe marginea drumului. Practic, vor fi cireşe de iunie. Între timp, a ieşit la suprafaţă recolta nouă de cartofi. În decurs de câteva zile, preţul s-a potolit, de la 15-20 de lei pe kilogram, la 9-10 lei.

Roşiile moţate de seră bat spre 20 de lei. Iar căpşunile, tot de solar, încep să le dea la o parte pe cele turceşti, cu 13 lei kilogramul.

Pe seama cireșelor scumpe au glumit pe Facebook și cei de la o firmă de curierat.

Lasă un răspuns

Top