Esti aici
Acasa > Curiozitati > Descoperire remarcabila a arheologilor buzoieni: o statueta antropomorfa datand din cultura pre-cucuteni a fost scoasa la lumina dupa mai mult de 6 milenii.

Descoperire remarcabila a arheologilor buzoieni: o statueta antropomorfa datand din cultura pre-cucuteni a fost scoasa la lumina dupa mai mult de 6 milenii.

Descoperire remarcabila a arheologilor buzoieni astazi: o statueta antropomorfa datand din cultura pre-cucuteni a fost scoasa la lumina

dupa mai mult de 6 milenii. Pana acum toate descoperirile importante ale uneia dintre cele mai vechi civilizatii din Europa au fost facute in zona Moldovei. Statueta a fost gasita la mai putin de un metru adancime in situl arheologic de la Lipia deschis in urma cu cateva zile. Alaturi de obiectul de cult au mai fost scoase la lumina vase ceramice specifice culturilor pre-cucuteni dar si Gumelnita.

Pensula arheologului prinde a se misca mai repede in momentul in care din praful rosiatic din groapa in care sapa, ies la iveala forme rotunjite. Este clar o descoperire mare.

Arheologii prind in maini cu mare grija statueta si recunosc ca nu se asteptau sa gaseasca asa ceva.

Piesa extrem de valoroasa are asemenea celorlalte fragmente de ceramica un statut special. Situl a fost deschis anul trecut insa pana la inceputul saptamanii nu a fost cercetat decat la suprafata.

Arheologii sunt ajutati in sapaturi,de elevi de liceu care si-au luat un job pe timpul verii. Atat cat pricep si cat stiu de la scoala artefactele pe care le scot cu grija din pamant inseamna mult.

De luni de cand au inceput sapaturile arheologii gasesc zeci de obiecte menite sa aduca mai multa lumina in ce priveste raspandirea culturii Pre-cucuteni si Gumelnita. Pentru istorici descoperirea fragmentelor de ceramica dar si a statutei sunt o provocare. Dincolo de ceea ce stiau pana astazi , faptul ca triburi apartinand culturii pre cucuteni populau zona Moldovei iar cele din cultura Gumelnita cu preponderenta zona Dunarii, acum vad ca in fapt in lunca Calmatuiului a existat o continuitate a celor doua culturi, ceea ce pana acum nici macar nu se intuia.

Sapaturile se fac pe o ridicatura de pamant numita „movila drumul oii” situata in vecintatea drumului national 1 B care leaga Buzaul de Ploiesti.

Lasă un răspuns

Top