Esti aici
Acasa > Curiozitati > CELE MAI FRECVENTE GREȘELI ÎN PRIVINȚA SOMNULUI

CELE MAI FRECVENTE GREȘELI ÎN PRIVINȚA SOMNULUI

Multe procedee incorecte legate de somn rezulta din atitudini si asteptari incorecte. Asa, de exemplu, somnul este considerat drept un proces care poate fi produs la dorinta sau la comanda. Dar nu asta stau lucrurile. Daca se cunosc insa premisele unui somn bun, se pot evita tulburarile de adormire si cele din timpul somnului. Iata greselile tipice!

Faptul de a merge la culcare fara ca omul sa fie obosit. Asteptarea ca somnul sa se instaleze chiar si in absenta oboselii este o dorinta irealista. Faptul de a merge pe deplin treaz la culcare fara sa fiti obosit se manifesta de regula intr-o latenta prelungita a somnului. In cazul cel mai rau, deveniti nelinistit, frustrate si sunteti tot mai treaz in loc de tot mai somnoros.

Faptul de a adormi inainte de ora planificata. Motaiala de seara din fata teleizorului este ademenitoare pentru multi oameni, insa ea preia, din pacate, mult din nevoia de somn necesara pentru noapte. Chiar daca exista oameni care pot sa adoarma in pat abia dupa ce au adormit un timp in fata televizorului, aceasta atitudine este fatala pentru persoanele care au tendinta la dereglari ale somnului nocturn.

Faptul de a va supara in pat. Patul trebuie sa aiba o amprenta pe cat posibil de pozitiva. Orice asociere negativa duce la faptul ca patul sa poata rechema la viata sentimente negative. Orice om care a fost bolnav si a zacut mult in pat stie cat e de chinuitor poate fi resimtit acest lucru. Cu cat va maniati sau va suparati mai des in pat, cu atat patul va va duce in prezent sentimentele neplacute. Tensiunea creste si ingreuneaza adormirea. De aceea este bine sa va sculati din pat daca va apuca supararea sau nu in timpul noptii.

Faptul de a-ti compara somnul cu cel al oamenilor care dorm bine. Faptul de a-ti compara proprii timpi de somn cu cei ai altor oameni poate duce la asteptari incorecte, si cu asta la senzatia de frustrare. Chiar daca toti ceilalti membri ai familiei obisnuiesc sa doarma un timp mai indelungat si au in medie un somn de opt ore, asta nu spune nimic despre nevoia dumneavoastra naturala de somn. Poate ca aveti nevoie doar de cinci sau sase ore de somn!

Faptul de a privi imediat la ceas in cazul in care va treziti in timpul noptii. Privitul la ceas poate fi inofensiv, dar in cazul unei atitudini fundamental tematoare fata de propriul somn ea poate duce la cresterea incordarii. In cazurile cele mai nefavorabile veti constata ca v-ati trezit “din nou”. Iar aceasta trezire “din nou” se manifesta atunci cand ea este legata de o anumita ora. Multe persoane care au somnul dereglat incep sa se observe sistematic in privinta trezirilor nocturne. Iar observarea orei, in cazul in care aceasta se repeta, poate fi fatala.

NEMAIGANDIDU-VA LA SOMN: VA NETEZITI CALEA SPRE SOMN

Daca ati testat toate masurile, se impune cea din urma – care este si cea mai dificila. Trebuie sa nu va mai ganditi la somn. Se poate evita in mod voluntar faptul de a va gandi la ceva? Desigur ca nu, dar puteti macar incerca sa acordati temei “somn” un mai putin spatiu.

Comportati-va ca si cum nu ati avea nicio dereglare a somnului, si reincepeti sa faceti lucrurile care va bucura si la care ati renuntat din cauza tulburarilor somnului dumneavoastra. Mancati din nou seara tarziu, rasfatati-va cu o cafea dupa masa de pranz, practicati sport seara, daca vreti sau urmariti un film amuzant. Puneti articolele din ziar despre somn la o parte si mai urmariti emisiunile de sanatate relativ la somn. Evitati convorbirile asupra somnului. Nu va mai uitati seara la ceas! Nu mai solicitati agentiilor de voiaj o camera deosebit de linistita, dati draperiile macar pe jumatate la o parte si indepartati CD-urile deconectante din dormitor. Exista multe alte lucruri pe care le puteti face in schimb. Cu cat va raportati mai normal la tema “somn”, cu atat ii neteziti mai mult acestuia calea catre dumneavoastra.

Ganditi-va la faptul ca atitudinea dumneavoastra de auto-menajare in privinta somnului nu v-a folosit, si acordati o sansa acestei noi atitudini.

CINCI PASI PENTRU UN SOMN BUN:

Consemnati-va in scris orele de mers la culcare si cele de somn;

Treziti-va in fiecare zi la aceeasi ora si nu zaboviti in pat mai mult de sapte ore;

Mergeti la culcare numai cand sunteti obosit si somnoros;

Deconetati-va pentru scurt timp, de mai multe ori pe zi;

Eviati tema “somn”.

SUGESTIE: CAT ESTE CEASUL?

Prima privire intrebatoare a persoanelor care au somnul dereglat este aruncata asupra ceasului – ceea ce are consecinte fatale. De ce? In primul rand, pentru ca “citirea” orei este o realitate a creierului, care trezeste. In al doilea rand, dupa constatarea orei se rezolva de regula o problema matematica, anume de cat timp stati in pat si cat timp va mai ramane de stat in pat. Asta trezeste si mai mult. In al treilea rand, dupa rezolvarea cu succes a acestei probleme, se formuleaza de obicei o judecata: fie ca e bine, fie ca e rau. Cea din urma este insotita de emotii si trezeste de-a binelea. De aceea, dati-va ceasurile la o parte si nu va mai uitati noaptea la ele.

PERSPECTIVA DE IMBUNATATIRE A SITUATIEI

Daca ati aplicat in mod consecvent aceste masuri cel putin timp de doua saptamani (inclusiv in weekenduri), e timpulsa dati somnului firesc o noua sansa. Acesta se poate imbunatati din nou, chiar daca multe persoane care au dereglari ale somnului nu o mai pot crede. In cazul in care, in ciuda executarii consecvente a acestor masuri, nu se observa nicio imbunatatire, trebuie sa ve prezentati la medicul dumneavoastra. Este posibil ca dumneavoastra sa fi trecut cu vederea sau sa existe alte motive ale dereglarii somnului.

Lasă un răspuns

Top