Esti aici
Acasa > Curiozitati > Ce se va întâmpla cu libera de circulaţie a cetăţenilor UE în Marea Britanie şi care vor fi imigranţii acceptaţi #BREXIT

Ce se va întâmpla cu libera de circulaţie a cetăţenilor UE în Marea Britanie şi care vor fi imigranţii acceptaţi #BREXIT

BREXIT | Planul privind condiţiile ieşirii din Uniunea Europeană, prezentat public/ Ce se va întâmpla cu libera de circulaţie a cetăţenilor UE în Marea Britanie şi care vor fi imigranţii acceptaţi

Guvernul Theresa May a prezentat planul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, proiectul – contestat atât de politicieni britanici, cât şi de Bruxelles – conţinând prevederi în materie de imigraţie şi relaţii comerciale, precum şi achitarea unor restanţe de 44 de miliarde de euro.

UPDATE Marea Britanie nu va mai permite migraţia masivă din Europa, ci doar imigranţi calificaţi

Marea Britanie va avea control deplin asupra propriilor frontiere post-Brexit şi nu va mai accepta migraţia masivă a forţei de lucru din Europa, ci doar imigranţi care au calificări înalte, a afirmat joi primul-ministru Theresa May.

„Oamenii nu vor mai putea veni aici din Europa pentru şansa de a găsi un loc de muncă. Vom primi întotdeauna profesioniştii calificaţi care ajută ţara noastră să prospere, de la medici la asistenţi medicali, la ingineri şi antreprenori, dar, pentru prima dată în decenii, vom avea control deplin asupra frontierelor noastre. Şi va fi Marea Britanie, nu Bruxellesul, cea care va decide cine ar trebui primit să trăiască şi să lucreze aici”, a afirmat Theresa May.

„Acest lucru înseamnă sfârşitul liberei circulaţii? Vom putea semna propriile acorduri comerciale? Iar Marea Britanie va fi în afara jurisdicţiei Curţii Europene de Justiţie? Sunt foarte încântată să spun că răspunsurile sunt foarte simple: da, da şi da”, a subliniat Theresa May.

„Vom avea politici comerciale total independente, vom avea propriul nostru loc în Organizaţia Mondială a Comerţului şi capacitatea de a stabili taxe comerciale şi de a semna acorduri cu oricine vrem. Produsele şi serviciile britanice sunt foarte solicitate pe plan internaţional, astfel că nu este nicio surpriză că sunt ţări care stau la rând pentru a semna acorduri cu noi după ce ieşim din UE. Avem discuţii foarte bune cu ţări cu care am vrea să semnăm acorduri comerciale, inclusiv cu Statele Unite, astfel că voi discuta aceste lucruri cu preşedintele Donald Trump în cursul vizitei în Marea Britanie”, a explicat Theresa May.

Ştirea iniţială:

Guvernul Theresa May a prezentat planul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, proiectul – contestat atât de politicieni britanici, cât şi de Bruxelles – conţinând prevederi în materie de imigraţie şi relaţii comerciale, precum şi achitarea unor restanţe de 44 de miliarde de euro.

Documentul de 98 de pagini, intitulat „Viitoarea relaţie între Marea Britanie şi Uniunea Europeană”, prezintă poziţia Cabinetului Theresa May înaintea noilor sesiuni de negociere programate la Bruxelles în toamnă. Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, şi ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, au demisionat în semn de protest faţă de acest plan.

Imigraţie

Planul prevede încetarea libertăţii de circulaţie între Uniunea Europeană şi Marea Britanie imediat după Brexit. Vizele ar putea face obiectul negocierilor şi viitoarelor acorduri comerciale, precizează Sky News.

Relaţii comerciale

Marea Britanie va ieşi din piaţa unică a UE şi din uniunea vamală, dar ar vrea „un aranjament pentru facilităţi vamale” cu Bruxellesul care să permită decizii britanice în privinţa taxelor vamale şi politici comerciale independente. Guvernul de la Londra vrea o „zonă de liber-schimb pentru produse” la care să participe Marea Britanie şi Uniunea Europeană, prin armonizarea continuă a reglementărilor europene în privinţa mărfurilor, a relatat Financial Times.

Poziţia Marii Britanii a stârnit suspiciuni la Bruxelles şi pentru că, de fapt, sectorul produselor ar fi detaşat de cel al serviciilor. În plus, atitudinea Marii Britanii fragmentează cele patru libertăţi existente pe piaţa unică – circulaţia persoanelor, produselor, serviciilor şi capitalului. Întrebat despre această abordare, un diplomat UE implicat în negocierile pe tema Brexit a declarat: „În niciun caz”.

Contribuţii bugetare

Uniunea Europeană a acceptat în principiu să achite restanţe în valoare de 39 de miliarde de lire (44 de miliarde de euro) în momentul ieşirii din Uniunea Europeană. Planul pe tema Brexit prevede posibilitatea continuării contribuţiilor la bugetul comunitar în cadrul unui eventual „acord de asociere”.

Suveranitate

Potrivit documentului, Marea Britanie va avea putere legislativă totală după Brexit, iar jurisdicţia instanţelor europene pe teritoriul britanic va înceta. Surse citate de FT afirmau că Londra ar urma să accepte ca instanţele judiciare britanice să acorde „importanţa necesară” deciziilor comunitare în cazurile care au legătură cu reglementările europene. Cu alte cuvinte, deşi Marea Britanie va avea jurisdicţie separată după Brexit, Curtea Europeană de Justiţie va avea ultimul cuvânt în interpretarea reglementărilor bilaterale.

Lasă un răspuns

Top