Esti aici
Acasa > Curiozitati > Ce sa nu mananci in vacanta all inclusive. Ca sa nu fie risipa foarte mare, mancarea ramasa de pe o zi pe alta se refoloseste

Ce sa nu mananci in vacanta all inclusive. Ca sa nu fie risipa foarte mare, mancarea ramasa de pe o zi pe alta se refoloseste

Conceptul all inclusive este foarte popular printre români. Ca să nu fie risipa foarte mare, mâncarea rămasă de pe o zi pe alta se refoloseşte de cele mai multe ori.

Dacă aţi ales all inclusive trebuie să fiţi foarte atenţi la carne. „Dacă vreţi să mâncaţi o friptură, alegeţi una făcută la tavă sau grătar, nu una cu sos. În fiecare zi rămâne multă mâncare care nu se aruncă. De exemplu dacă la cină a fost friptură la tavă şi nu s-a comsumat toată, a doua zi la prânz carnea se refoloseşte. Se spală carnea, după care i se face un sos proaspăt şi se pune din nou la masă. Nu spun că este stricată, dar nu mai este la fel de proaspătă. La fel, trebuie să vă feriţi de tocătură gen chiftele, musaca sau sarmale. De multe ori carnea din aceste produse provine din carne rămasă de la masa precedentă, care este tocată şi condimentată. La musaca de exemplu se folosesc cartofii care nu s-au consumat cu o zi înainte. În ceea ce priveşte peştele, de multe ori nu se serveşte ce scrie. De exemplu în loc de şalău se foloseşte pangasius, un peşte foarte ieftin, care este tot alb la culoare. De cele mai multe ori, se face pane pentru ca oamenii să nu facă diferenţa“, spune Mihai Vorcean, fost bucătar pe litoral.

Atenţie la salată sau dulciuri

Dacă sunteţi amatori de salată, alegeţi una clasică, peste care să puneţi ulei şi oţet, şi nu salate cu maioneză sau alte sosuri. „Legumele rămase de exemplu la micul dejun nu se aruncă. La fel şi mezelurile, în special şunca. Nici ouăle fierte sau brânza nu sunt aruncate. Toate sunt tăiate bucăţele şi la prânz sau cină sunt servite pe post de salată cu maioneză sau ale sosuri, care maschează faptul că nu mai sunt la fel de proaspete. Trebuie să vă feriţi de astfel de preparate, deoarece ingredintele au fost deja servite şi au stat pe masă două ore înainte să fie introduse în salată“, mai spune bucătarul. Dacă sunteţi amatori de dulciuri, aveţi grijă ce alegeţi. „Torturile sunt refolosite dacă rămân pe masă la prânz. Pentru că sunt deja începute, torturile se taie în bucăţele mai mici, pătrate şi sunt servite la cină pe post de prăjituri cu cremă. Ar fi bine să evitaţi tot ce este cu cremă pentru că nu se ştie cât de proaspetele sunt. Oricum prăjiturile de la all inclusive sunt departe de a fi naturale şi sunt făcute din ingrediente foarte ieftine“, mai spune Mihai Vorcean.

Supe şi sucuri din prafuri

În ceea ce priveşte ciorbele, atenţie mare trebuie să aveţi la supele cremă. Şi de sucurile la dozator trebuie să vă feriţi. „Supa cremă de ciuperci sau de roşii nu este făcută din ingrediente naturale, ci din concentrate şi apoi îngroşată de obicei cu amidon şi nu cu făină, deoarece în cazul făinii se poate simţi un gust ca la rântaş. Alegeţi mai bine o ciorbă în care să vedeţi ingredientele. La restaurant se face o zeamă de legume şi apoi se introduc în ea perişoare sau bucăţi de carne de vită. Practic se face o singură zeamă pentru ciorba de legume, văcuţă sau perişoare, dar asta nu este o problemă prea mare“, mai spune bucătarul. Trebuie să vă feriţi şi de sucurile la dozator. „La all inclusive şi băutura este gratis. Sucurile sunt de obicei la dozator, pentru că aşa este mai ieftin. Sunt făcute efectiv din praf cu apă, nu este absolut nimic natural în ele, chiar dacă sucul este de portocale. Este de fapt cu gust de portocale. Şi vinul este de proastă calitate şi se cumpără la cutii de 20-25 de litri“, mai spune Mihai Vorcean.

Lasă un răspuns

Top