Esti aici
Acasa > Curiozitati > Boala autoimuna in care sistemul imunitar interpreteaza in mod eronat celulele. Distruge plamanii, rinichii, oasele si pielea. Cum o recunosti?

Boala autoimuna in care sistemul imunitar interpreteaza in mod eronat celulele. Distruge plamanii, rinichii, oasele si pielea. Cum o recunosti?

Este o boala autoimuna in care sistemul imunitare interpreteaza in mod eronat celulele, tesuturile si organele sanatoase ca fiind straine organismului si genereaza anticorpi care le ataca si le distrug. Cele mai afectate in acest caz sunt pielea, oasele, rinichii, plamanii, sistemul nervos. In general, bolnavilor le apar leziuni pe piele asemanatoare muscaturii de lup. Din cauza ca simptomele variaza mult de la un pacient la altul si pot fi specifice si altor afectiuni, diagnosticarea lupusului este dificila. In medie, sunt necesari patru ani si consultarea a trei medici diferiti inainte ca pacientilor sa li se stabileasca diagnosticul corect. Mai multe tipuri de analize de sange sunt folosite in mod frecvent pentru diagnosticarea LES, inclusiv analiza pentru determinarea anticorpilor antinucleari si anti-ADNdc si a valorilor serice ale complementului seric, insa in prezent nu exista un test unic pentru diagnostic.

Cele mai frecvente simptome de Lupus, care sunt aceleasi pentru femei si barbati, sunt: oboseala extrema (sfarseala), dureri de cap (migrene), articulatii dureroase sau umflate, febra, anemie (numar scazut de celule rosii sau al hemoglobinei sau volumul total de sange redus), umflarea (edem) la picioare, picioare, maini, si/sau din jurul ochilor, dureri in piept pe respiratie profunda (pleurezie), eruptii cutanate in forma de fluture peste obrajii si nas, sensibilitatea la soare sau la lumina flourescenta (fotosensibilitate), caderea parului, coagularea sangelui anormala, degete devin albe si/sau albastre la temperaturi scazute (fenomenul Raynaud), ulceratii in gura sau in nas.

Multe dintre aceste simptome apar si in alte boli in afara de Lupus. De fapt, Lupusul este uneori numit „marele imitator” deoarece simptomele lui sunt de multe ori ca simptomele de artrita reumatoida, anomalii de sange, fibromyalgia, diabet, probleme tiroidiene, boala Lyme si un numar de boli de inima, plamani, musculare si osoase.

Cauzele bolii nu sunt cunoscute cu exactitate, insa faptul ca un numar mai mare de femei sufera de aceasta boala poate indica faptul ca ea poate fi declansata de anumiti hormoni, pe langa o predispozitie genetica. Exista insa si o serie de factori externi care stimuleaza declansarea bolii: stresul, expunerea la ultraviolete si fumatul. ”Lumea stiintifica si medicala face eforturi sustinute pentru intelegerea Lupusului Eritematos Sistemic si descifrarea acestei patologii complicate ce afecteaza calitatea vietii unor pacienti tineri, in plina activitate profesionala. In acest moment, asistam la schimbari esentiale in managementul Lupusului Eritematos Sistemic, axate pe introducerea unor noi medicamente obtinute prin biotehnologie, ce si-au confirmat eficienta in studii clinice randomizate si au obtinut aprobarea forurilor competente”, declara prof. dr. Ruxandra Ionescu.

Lasă un răspuns

Top