Esti aici
Acasa > Mirel > Proiect de lege al Executivului adoptat tacit luni de Senat care modifică o serie de acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Refuzi să te legitimezi, te costă mai mult!

Proiect de lege al Executivului adoptat tacit luni de Senat care modifică o serie de acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Refuzi să te legitimezi, te costă mai mult!

In plenul de luni, Senatul a adoptat tacit, un proiect al Guvernului care aduce modificari la o serie de acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice care se refera la autoritatea politistului si majorarea amenzilor aplicate persoanelor care refuza sa se legitimeze si persoanelor care organizeaza petreceri private in spatiul public.

Actul normativ prevede si cazurile in care politistul are dreptul sa conduca o persoana la sediul politiei. Cuantumul amenzilor care se aplica persoanelor ce refuza sa dea informatii referitoare la identitate s-a majorat de la 100-500 de lei, la un nivel intre 500-1.500 de lei.

Ca motiv al modificarilor prevazute in proiect, este faptul ca o persoana care refuza sa se legitimeze presupune deplasarea acesteia la sediul politiei, interval orar in care politistul nu poate interveni la alte cazuri. In proiect este prevazuta si o majorare a amenzilor pentru organizarea de petreceri private in spatiul public, „in proximitatea imobilelor cu destinatia de locuinte „, de la 500-1.500 de lei, la 2.000-3.000 de lei, Daca fapta se repeta intr-un interval de 24 de ore, atunci amenda va fi intre 3.000 si 6.000 de lei.

In cazul in care nici aceasta amenda nu conduce la restabilirea ordinii publice, politistul poate actiona in sensul sanctionarii cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii, urmand ca procesul-verbal de constatare a contraventiei sa fie inaintat, in cel mult 48 de ore, instantei competente.

In proiectul de lege adoptat de Senat se mai mentioneaza: „Fapta persoanei care, dupa ce a fost avertizata, impiedica in mod nemijlocit organul de ordine publica de a-si indeplini, in conditiile legii, obligatiile de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, al bagajelor si al vehicului sau, conducerea unei persoane la sediul de politie ori al altui organ de stat, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava”.

In actul normativ se prevede si dreptul persoanei legitimata de a fi informata verbal, de catre politist, cu privire la motivul legitimarii. Cazurile in care politistul are dreptul sa conduca o persoana la sediul politiei prevazute in proiectul de lege: „cand nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori exista motive verosimile pentru a banui ca identitatea declarata nu este reala sau documentele prezentate nu sunt veridice; cand din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstantelor ori bunurilor aflate asupra sa exista motive verosimile pentru a banui ca pregateste sau a comis o fapta ilegala; cand prin actiunile sale pericliteaza viata, sanatatea sau integritatea corporala, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publica; cand luarea unor masuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publica.” Dupa ce s-a verificat persoana la sediul politiei si dupa caz, s-au luat masurile legale, agentul de politie este obligat sa permita acesteia sa paraseasca sediul politiei, „fara a se depasi 8 ore de la momentul initierii deplasarii „.

In cazul in care identitatea persoanei nu a putut fi stabilita, termenul se poate prelungi, motivat, pana la 12 ore. Legea 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, care este in prezent in vigoare, prevede la art.31/1 (b) ca o persoana poate fi condusa la sediul Politiei in vederea identificarii si luarii masurilor legale pentru cel mult 24 de ore, ca masura administrativa.

Forul decizional pentru proiectul adoptat tacit in Senat este Camera Deputatilor, unde proiectul va fi inaintat pentru dezbatere si votare.

Lasă un răspuns

Top