Esti aici
Acasa > Curiozitati > Aspectul limbii poate trăda anumite semne de boală. Aspectele pe care nu trebuie sa le neglijezi

Aspectul limbii poate trăda anumite semne de boală. Aspectele pe care nu trebuie sa le neglijezi

Aspectul limbii poate trăda anumite semne de boală, examinarea ei oferind indicii importante pentru un medic experimentat în depistarea eventualelor probleme de sănătate.
Dacă în societatea occidentală se acordă o atenţie tot mai redusă examenului clinic, în medicina chineză examinarea limbii este un pas important în stabilirea diagnosticului. Limba, spun medicii chinezi, este un instrument la fel de util ca stetoscopul pentru observarea dezechilibrelor din organism, notează Daily Mail, citat de Adevarul.ro

Vârful limbii reprezintă zona pieptului, partea de mijloc reprezintă zona abdominală şi plexul solar (parte a sistemului nervos, situată în spatele stomacului), iar secţiunea din spate reprezintă regiunea inferioară a abdomenului / zona lombară.Având în vedere că limba unui om sănătos este roz, umedă, are o formă plată uniformă şi fără depozite, linii sau pete, orice abatere de la aceste caracteristici semnalează o problemă.

Cele mai întâlnite semne şi semnificaţiile acestora

Limba roşie poate demasca un proces inflamator sau deshidratare în zona specifică. Consumul adecvat de apă – cel puţin opt pahare mari pe zi – ar trebui să ajute.

Limba pală indică o anemie, cauzată de o carenţă de fier sau anumite vitamine. O dietă bogată în vitamine şi minerale ar putea corecta dezechilibrul creat. Atenţie, paloarea mai poate demasca un sistem imunitar slab.

Limbă purpurie vorbeşte despre o slabă circulaţie a sângelui în organism, poate fi semn de sindrom premenstrual sau oboseală.

Limba de culoare neagră apare astfel atunci când papilele gustative se alungesc şi capătă o tentă întunecată. Acest aspect este deseori determinat de abuzul de antiseptice, de antibiotice sau de fumatul excesiv. De multe ori poate fi semnul unei igiene orale necorespunzătoare sau a unui consum insuficient de fibre, fructe sau legume.

Limba cu depozite semnifică prezenţa toxinelor în organism. Cu cât mai gros este stratul depozitelor de pe limbă cu atât este mai mare nivelul de acumulare. Este absolut normal ca la suprafaţa limbii să existe o peliculă albicioasă subţire, dar când învelişul acesta ajunge să fie alb mat, poate fi un semn de digestie lentă.

De asemenea, o limbă prea albă poate anunţa şi o infecţie cu candida. Învelişul gălbui gros scoate la iveală existenţa unor probleme degestive cronice, precum constipaţia, dar poate fi şi un semn de probleme la plămâni.

Limba umflată poate semnala o infecţie în gât, o dereglare a tiroidei sau chiar cancer. O limbă umflată şi pufoasă denotă hipercolesterolemie.

Limba dantelată, cu semne ale dinţilor arată un deficit de energie al splinei, ceea ce poate duce la oboseală, senzaţie de frig şi diaree. Crăpăturile pe limbă indică o problemă la organul corespunzător acelei zone. De exemplu, o brazdă dreaptă pe mijlocul limbii anunţă afecţiuni ale coloanei vertebrale. Crăpăturile mai pot sugera exces de căldură în organism sau o deshidratare. Crăpăturile pe vârful limbii indică un nivel crescut de stres şi probleme emoţionale, dar n-ar strica şi nişte investigații la inimă.

Lasă un răspuns

Top