Esti aici
Acasa > Curiozitati > 4 sfaturi pentru întreținerea instalației sanitare pe care NU le știai

4 sfaturi pentru întreținerea instalației sanitare pe care NU le știai

Câteodată apar situații neplăcute în baia sau bucătăria ta, iar un instalator priceput s-ar putea să te coste mai mult decât te aștepți. Există, însă, câteva metode pe care le poți pune în practică pentru cele mai comune probleme care apar. Fie că este vorba de o garnitură distrusă sau o scurgere înfundată, aceste lucruri se pot rezolva cu puțină răbdare. 

Iată 4 sfaturi utile:

  • Nu îți fie teamă să schimbi piesele din instalația ta

Fie că este vorba de clapeta de tras apa de la vasul WC-ului sau de o baterie a chiuvetei uzată, acestea sunt ușor de schimbat și este foarte puțin probabil să deteriorezi ceva. Înlăturarea țevilor de oțel sau a capacelor este singurul pas pe care trebuie să îl faci, iar cele mai multe piese de înlocuit vin și cu instrucțiuni. Cele mai multe robinete moderne necesită doar să scoți un șurub sau două pentru a le schimba. 

  • Desfundă instalația fără substanțe chimice

Deși, probabil, este prima soluție la care te gândești atunci când te confrunți cu o scurgere înfundată, s-ar putea să nu te ajute foarte mult. Majoritatea țevilor se înfundă cu o acumulare de reziduu, care poate fi îndepărtată doar cu ajutorul unui instrument numit „șarpe”. Acesta se poate folosi ori de câte ori se întâmplă să ai probleme similare, fără să riști să deteriorezi țevile cu substanțe chimice corozive. El se introduce prin scurgerea de la nivelul pardoselei și se răsucește pe traseu, până când se elimină blocajul. 

  • Garniturile uzate pot fi înlocuite cu benzi de teflon

Una dintre cele mai ușoare metode de a repara o îmbinare de țevi sau un cap de duș din care curge apa este banda de teflon. 

Atunci când garniturile se uzează, etanșarea dintre conexiunile capetelor de țeavă nu este perfectă, iar apa se poate scurge, devenind o problemă. 

Banda se aplică înfășurând o bucată în direcția acelor de ceasornic, sigilând, astfel, filetul. Pentru a testa această soluție, deschide robinetul la putere maximă și observă dacă mai există vreo scurgere. În cazul în care presiunea capului de duș este mică, pune-l într-o soluție de apă și oțet, pentru a dizolva eventualele depuneri ce previn curgerea. 

  • Verifică temperatura apei din țevi

Verifică termostatul încălzitorului de apă, pentru a te asigura că nu este prea ridicat sau scăzut. Temperatura optimă pentru agentul termic este de 50-60 grade Celsius, suficientă cât să acopere nevoile de bază. 

În cazul în care temperatura nu se poate regla, cel mai bine este să izolezi termic țevile, deoarece ele pot îngheța, mai ales dacă sunt la exterior. Este recomandat să ai un termostat instalat, deoarece acesta va regla automat temperatura și nu va exista riscul unui consum prea mare de energie sau gaz. 

Acestea fiind spuse, iată doar 4 sfaturi importante pe care poți să le aplici înainte de a apela la ajutorul unui instalator. În cazul în care problema ta este majoră, nu încerca să intervii asupra instalației și apelează la un ajutor specializat!

Lasă un răspuns

Top