Esti aici
Acasa > Curiozitati > CRIZELE DE NERVI LA COPII…DE CE APAR SI CUM LE CALMEZI

CRIZELE DE NERVI LA COPII…DE CE APAR SI CUM LE CALMEZI

Esti intr-un magazin, iar copilul tau incepe sa urle si sa se rostogoleasca pentru ca ai spus un simplu “nu”. Crizele de nervi mai apar si acasa si pare ca nu exista nicio cale de a le calma. Afla ce poti face!

Pentru a preveni astfel de momente, ar fi bine ca, in primul rand, sa cunosti limitele copilului tau. Poate ai observant ca aceste crize de nervi apar mai degraba cand este obosit. Mai ales copiii mai mici de trei ani cedeaza nervos atunci cand programul li se modifica. Nici copiii mai mari nu rezista prea mult atunci cand le e foame sau somn.

DE CE FAC COPIII CRIZE DE NERVI?

Pentru ca nu sunt capabili sa-si gestioneze starile negative prin care trec.

Au inteles in mod eronat un mesaj. Deosebirea intre ceea ce este mesajul si ceea ce au inteles ei le creeaza disconfort si nu stiu cum sa ceara ajutor.

Au nevoie de atentie si de afectiune. De obicei, aceasta problema apare la copiii care au frati mai mici, dar nu numai la ei.

CUM POTI PREVENI EPISOADELE

Ar trebui sa ai grija sa nu ajunga la acea stare in care nu se mai poate controla. Programul de masa si odihna ar trebui respectat cu strictete. Atunci cand nu se poate, incearca sa compensezi, fie cu o gustare, fie cu anumite lucruri care ii plac pentru a-l linisti pana ajungeti acasa. O alta problema este si hiperstimularea. Un mall este un mediu foarte stresant pentru copii. Exista prea multi stimuli in jur: culori stridente, zgomote, muzica, oameni. Este prea mult pentru el, chiar daca pare incantat la inceput. Incearca sa mergi la cumparaturi dimineata intr-un magazin mic, daca trebuie sa iei si copilul cu tine. Tine cont si de faptul ca desenele animate (anumite filme sau cele vizionate in exces) pot provoca agitatie.

CE FACI CAND, TOTUSI, APAR

Orice ai incerca, s-ar putea ca oricum sa faca o criza de nervi. Atunci cand se intampla, respira adanc inainte de a reactiona. Cel mai important este sa-ti aduci aminte ca acesta este un mod de a actiona al copilului care nu trebuie incurajat. Nu ii da, sub nicio forma, ceea ce-ti cere atunci cand se poarta asa. Daca micutul este foarte afectat, trebuie sa faci ceva ca sa-l calmezi. Poti sa-i spui: “Inteleg ca esti foarte suparat, dar daca tipi nu te voi ajuta”. Respira de cateva ori adanc. Acest lucru te va calma si nu vei izbucni si tu. Nu da prea mare atentie comportamentului lui. Daca sunteti, de exemplu, intr-un magazin, lasa cumparaturile si indreapta-te cat mai repede spre iesire. Daca nu poti face asta, fii un exemplu de calm pentru copil. In acele momente, nu ceda si nu schimba regulile pe care le aveti de obicei.

MENTINE-TI CALMUL!

Orice s-ar intampla si oricare ar fi cauza, criza trebuie trata cu calm si suficienta maturitate din partea ta. Incearca sa discerni intre nevoia copilului si disconfortul pe care il simti. Incearca sa nu te concentrezi pe prejudecati cum ar fi sa te simti rusinata ca “se uita lumea la voi” si ca “te face de rusine”. Ceea ce cred ceilalti e ultima dintre problemele la care sa te gandesti. Evident, nevoile copilului sunt cele mai importante. Linisteste-l coborandu-te fizic la nivelul lui. Nu face asta doar prin aplecare, pentru ca va percepe gestul tau ca pe o amentintare. Asigura-l ca esti atenta la el si la nevoile lui. Spune-i ca este foarte important pentru tine ceea ce simte sau isi doreste, dar uneori vrea lucruri pe care nu vi le permiteti. Explica-i acest lucru cu fermitate, dar fara a te enerva. Ca sa previi o criza de nervi intr-un magazin sau intr-un alt loc public, incearca sa vorbesti cu el anterior vizitei. Este foarte important, mai ales daca a mai facut asta. Nu uita ca dupa aceea sa-l lauzi pentru comportamentul frumos pe care l-a avut.

Lasă un răspuns

Top