10 MOTIVE SĂ MĂNÂNCI FASOLE BOABECuriozitatiEvenimenteMirelNeinteresanteNews by admin - martie 28, 20180 Cândva hrană a celor nevoiași, fasolea a fost ridicată mai nou la rangul de legumă vedetă și pe mesele celor mai pretențiosi, care i-au descifrat secretul.Albă, roșie, pestriță sau neagra preparată într-o mare varietate de feluri și introdusă frecvent în meniu, fasolea îți poate aduce o multitudine de beneficii. Iată care sunt acestea!1 TE FEREȘTE DE CONSTIPAȚIEPrin conținutul generos de fibre, absolut necesar unei bune digestii fasolea este recomandată pentru reglarea activității tranzitului intestinal. Deficitul de fibre în alimentație duce nu doar la constipație, ci, în timp, și la neplăceri precum diabetul, afecțiunile cardiovasculare, creșterea tensiunii arteriale, ulcer, hemoroizi. În plus, tot datorită bogăției de fibre, fasolea este inclusă în categoria alimentelor care pot contribui la menținerea sănătății colonului și evitarea cancerului de acest fel.2 TE ENERGIZEAZĂAi observat că atunci când îți începi ziua cu un mic dejun bogat în fibre ești mai energică și mai bine dispusă pe parcursul zilei? Un pic de fasole bătută sau o salată de fasole ar putea fi combustibilul de care ai nevoie chiar de la primele ore ale zilei. Dar nu doar fibrele o recomandă în acest scop, ci și cel mai bun tip de carbohidrați complecși pe care îi conține, nutrienți care furnizează energie pentru mușchi și creier.3FITOESTROGENI PENTRU DOAMNEPotrivit multor studii, s-ar părea că femeile care consumă constant alimente care conțin estrogeni vegetali, fasolea numărându-se printre ele, au un risc mai scăzut de a se confrunta cu cancerul mamar. Nu e singurul beneficiu atribuit fitoestrogenilor, celelalte fiind reducerea riscului de osteoporoză, de afecțiuni cardiovasculare, precum și atenuarea neplăcerilor menopauzei.4 TE AJUTĂ SĂ SLĂBEȘTIÎn funcție de soi, 150 g de fasole fiartă furnizează între 200 și 300 calorii. Puțin, după senzația de sațietate pe care o dă pentru câteva ore bune, răstimp în care te va feri de ronțăială și gustări de tot felul între mese. Așadar, dacă vrei să slăbești, nu ezita să introduci în meniu fasolea. Desigur, cu condiția să nu consumi cantități mari, pentru a nu depăși necesarul energic pe ziua respectivă.5 TE APARĂ DE DIABETFasolea face parte din categoria alimentelor cu indice glicemic scăzut, sub 55. Cea roșie are IG 29, cea albă 31, iar cea pestriță are 45. Acesta este motivul pentru care li se permite celor care suferă de diabet zaharat să includă fasolea în meniu. Și nu doar lor, consumul frecvent de fasole putând constitui un prețios obstacol în calea dezvoltării acestei afecțiuni.6 ÎȚI PROTEJEAZĂ INIMAFiind foarte săracă în grăsimi și aproape lipsită de colesterol, fasolea contribuie la scăderea tensiunii arteriale și reduce semnificativ riscul instalării bolilor cardiovasculare după părerea nutriționiștilor, consumând câte 100-200 de grame de fasole pe zi, vreme de 2-3 săptămâni, reduci considerabil nivelul colesterolului sangvin. Având grija, desigur, să stai cât mai departe de mâncărurile cu carne grasă, lactatele cu conținut ridicat de grăsimi și alimentele în prepararea cărora se folosesc așa-numitele grăsimi trans: chipsuri, cartofi prăjitți, produse de patiserie.7 ÎNTÂRZIE ÎMBĂTRÂNIREAFasolea e bogată în antioxidanți,iar aceștia, după cum se știe, au un rol important în prevenirea distrugerii celulelor de către radicalii liberi, proces care te protejează de multe tipuri de cancer. Aceiași antioxidanți au și darul de a amâna îmbătrânirea. În acest din urmă scop, o poți folosi și în uz extern. Pasează o mână de fasole bine fiartă, adaugă o lingură de ulei de măsline și una de miere, aplica pasta obținută pe față, gât și zona decolteului pentru 20-25 de minute, după care îndepărteaz-o cu apă călduță. Fă asta măcar o dată pe săptămână și te vei bucura de o piele netedă, catifelata, liniile fine vor dispărea, iar ridurile se vor estompa.8 UN PLUS DE VITAMINE ȘI MINERALEPe lângă proteine și carbohidrați fasolea conține și vitamine, mai ales din complexul B, dar și C, E si K, precum și fier, magneziu, seleniu, fosfor, zinc, cupru, potasiu și puțin calciu. Pentru a beneficia de un asemenea aport nutritiv, fierbe fasolea la foc mic, de durată, nu în oala sub presiune, temperatura ridicată sărăcind-o de nutrienți.9 COMBATE ANEMIAFierul din fasole o recomandă celor care suferă de anemie feripriva, cel mai des expuse fiind femeile, prin menstrele lunare pierzându-se o parte din acest mineral prețios, mai ales dacă sunt abundente și de durată. O nevoie sporită de fier o au copiii aflați in perioada de creștere, precum și cei în convalescență. Cum organismul nu este capabil să produca acest oligoelement, principala cauză a acestui tip de anemie și mijloc de înlăturare a acesteia le constituie dieta, din care, așadar, n-ar trebui să lipsească fasolea.10 ÎNLOCUIEȘTE CU SUCCES CARNEAConținând proteine valoroase, poate constitui o alternativă sănătoasă în hrana vegetarienilor, a celor care țin post sau pur și simplu vor să scadă consumul de produse de origine animală fără a-ți priva organismul de proteine.Gustoase și sănătoase, mâncărurile de fasole sunt pentru organism un aport prețios de vitamine, minerale, proteine și antioxidanți, fiind de un real folos în buna lui funcționare și apărându-l astfel de multe neplăceri de sănătate.PE TOATE GUSTURILEExistă mai multe tipuri de fasole, fiecare cu forma, culoarea și beneficiile ei. Ai de unde alege.FASOLE ALBĂE soiul cu cea mai largă răspândire și cu cele mai multe sortimente, dimensiunea boabelor acestora variind între 5 si 20 mm. Se remarcă printr-un conținut bogat în potasiu și gust aromat gustos. Conținutul de amidon din interiorul boabelor și faptul că are, în comparație cu celelalte tipuri, învelișul cel mai subțire, motiv pentru care este preferată în prepararea rețelor rapide.FASOLE ROȘIEAcest soi de fasole cu suprafața roșiatică și interiorul alb este o sursă excelentă de proteine și acizi grași esențiali omega 3, precum și fier. Consumul de fasole roșie mai are un avantaj: o cantitate mai mare de antioxidanți față de celelalte soiuri, comparabilă cu cea a afinelor, motiv pentru care se consideră că, introdusă frecvent în meniu, poate preveni riscul de cancer.FASOLE NEAGRĂÎn general, are proprietăți asemănătoare cu ale celorlalte soiuri, remarcându-se totuși prin gustul ușor dulceag. Apreciată este însă pentru un conținut mai ridicat de B6, vitamină atât de necesară optimei functionări a sistemului nervos, precum și de magneziu, un mineral esential în menținerea unei stări bune de sănătate. Întrucât are coaja foarte subțire, pentru prepararea ei sunt suficiente 2-4 ore de înmuiere în apă rece și doar o oră de fierbereFASOLE PESTRIȚĂAre un gust aparte și poate fi folosită la mâncăruri scăzute, iahnii, salate. Întrucât are coaja cea mai groasă necesită înmuiere, cel puțin patru ore, și timp îndelungat de fierbere, la foc redus, în funcție de mărimea boabelor (4 ore).O jumătate de cană de fasole fiartă are circa 120 de calorii. Cum orice e mult strică, nici fasole boabe nu ar trebui să mănânci prea multă. Limitează-te la 3-4 căni pe săptămână.CUM PREVII BALONAREAO fi ea gustoasă și satioasa, dar fasolea are și un dezavantaj: flatulența, formarea gazelor intestinale sau balonarea. Cu un pic de grijă, neplăcerea poate fi prevenită: Înmoaie fasolea înainte de fierbere. Acoperă boabele cu apă rece, având grijă să depășească nivelul lor cu vreo două degete și ține-le în frigider cel puțin opt ore (în felul acesta previi fermentarea cauzată de o temperatură ridicată). Adaugă un pic de bicarbonat de sodiu în apa de fierbere. Folosește, în funcție de preparare condimente ce împiedică formarea gazelor sau impulsionează eliminarea lor: cimbru, ghimbir, usturoi, muștar, rozmarin. Nu exagera cu porțiile de fasole, oricât de mult ți-ar plăcea, îngreunarea digestiei poate duce la supărătoarea forfoteală. Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share