Esti aici
Acasa > Curiozitati > Un IT-ist din Dolj s-a lăsat de meserie pentru a cultiva porumbul care e fiert pe litoral

Un IT-ist din Dolj s-a lăsat de meserie pentru a cultiva porumbul care e fiert pe litoral

Porumbul fiert vandut langa sezlongul turistului face parte de ani buni din peisajul estival al vacantei romanilor. Si, pentru ca cererea e tot mai mare, de la un an la altul, fermierii din satele noastre s-au adaptat pietei. Cultiva soiuri de porumb dulce, pe care le vand distribuitorilor de la malul marii. Afacerea aduce un profit de mii de euro la hectar. Iar concurenta pe piata e stransa.

Pana sa ajunga la comercianti, fiert sau copt, porumbul parcurge un drum de sute de kilometri. Ferma de la Poiana Mare din Dolj trimite in fiecare vara pe litoral peste o suta de mii de bucati. Andrei Segarceanu n-a fost toata viata fermier. Avea un job de IT-ist in Bucuresti la care a renuntat pe timpul verii, ca sa faca agricultura. A pornit afacerea in 2013 cu o jumatate de hectar de porumb cultivat. Acum are 15 hectare.

Citeste si: Horoscop 13 iulie 2018. Cadou generos, tradare si o iubire de poveste

Prima recolta a anului fost la inceputul lunii iunie. Ferma e cunoscuta deja pe piata, iar cererea depaseste oferta. Andrei Segarceanu ar cultiva suprafete mai mari de teren, dar nu gaseste oameni dispusi sa munceasca in agricultura pentru 60-70 de lei pe zi.

„Intr-un an bun sa zicem ca sarim de o mie de euro profit. 3000 de euro incasari la hectar”, spune Andrei.

Andrei Segarceanu a pornit afacerea impreuna cu alti doi prieteni, la inceput cultivand terenul parintilor. O recolta buna pentru ei inseamna 35 de mii de porumbi culesi de pe fiecare hectar. La un calcul simplu, tinerii recolteaza peste o jumatate de milion de bucati. De la poarta fermei lor, pana ajunge pe Litoral, pretul porumbului creste de zece ori.

Pana ajunge fiert sau copt la cumparatori, la pretul de vanzare se adauga costul transportului si al prepararii. Afacerea e profitabila pentru toata lumea.

Porumbul pe care-l vand e usor de recunoscut dupa gust. E mai dulce decat cel furajer, care ajunge si el sa fie vandut in piata ca porumb pentru fiert. In Deva, un alt tanar experimenteaza un model inedit de agricultura. Porumbul pe care-l cultiva ajunge pe o taraba din oras, ce functioneaza in sistem de autoservire. Oamenii isi aleg marfa si lasa intr-o cutie din lemn banii pentru porumbul cumparat.

Ca sa fii sigur ca ceea ce mananci e preparat si in conditii ce respecta normele elementare de igiena, o alternativa la vanzatorii ambulanti sunt tonetele care vand porumb fiert sau copt, cu acte.

Lasă un răspuns

Top