Esti aici
Acasa > Evenimente > ULUITOR: Retragerea din Uniunea Europeana a Marii Britanii a devenit lege

ULUITOR: Retragerea din Uniunea Europeana a Marii Britanii a devenit lege

Legea de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană a intrat în vigoare, fiind promulgată de Regina Elisabeta a II-a. Actul incorporează în dreptul britanic toată legislația UE după încetarea calității de membru al Uniunii prevăzută pentru 29 martie 2019.

Proiectul legii Brexit, cum a mai fost numit, a avut un parcurs anevoios prin parlament, unde opoziția pro-europeană a încercat să amendeze de mai multe ori textul dar în final a administrat guvernului condus de Theresa May o singură înfrângere semnificativă, atunci când a impus acordarea unui vot parlamentului asupra acordului final negociat între UK și UE.

Legea retragerii din UE va abroga în același timp și Legea Comunităților Europene din 1972 care a consfințit aderarea Marii Britanii la Comunitatea Economică Europeană (precursoarea la 1 ianuarie 1973) și care prevedea supremația legii europene asupra celei britanice.

Guvernul a anunțat că va începe în săptămânile următoare să uzeze de prerogativele conferite de noua lege.

„Vom începe acum munca de pregătire a legislației noastre, utilizând prevederile acestei legi pentru a ne asigura că suntem gata pentru orice scenariu, dând oamenilor și companiilor certitudinea de care au nevoie”, a declarat ministrul pentru ieșirea din UE, David Davis.

Negocierile UK – UE progresează între timp foarte încet, principalul punct în divergență fiind viitorul statut al frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.

Electoratul britanic a votat pe 23 iunie 2016 cu 52% la 48% în favoarea ieșirii din UE, iar procesul ieșirii a fost declanșat de premierul Theresa May pe 29 martie 2017, prin invocarea articolului 50 a Tratatului de la Lisabona care prevede o perioadă de negocieri de doi ani, înaintea înetării statutului de membru UE.

Lasă un răspuns

Top