Esti aici
Acasa > Curiozitati > Situație dramatică: 40% din terenul arabil la nivel național aparține străinilor

Situație dramatică: 40% din terenul arabil la nivel național aparține străinilor

În România, pămantul e văzut de mulți proprietari că un bun ușor de tranzacționat și atât. După ce l-au lăsat parloagă, l-au și vândut străinilor care au știut cum să-l exploateze. Sute de hectare de terenuri arabile au fost date la cele mai mici prețuri din Europa.

De zeci de ori mai ieftin decât în Olanda, de exemplu, relatează tvr. ro Domnul Dobandă este unul dintre puținii agricultori din satul timișean Cărpinis. El nu a vândut pământ străinilor, a ales să-l lucreze. „Am 15 hectare, lucrez singur. Și am 250 de oi, tot singur lucrez.

Nu găsesc om să mă ajute „, se plânge bărbatul. Mulți săteni insă și-au instrăinat terenurile, moștenite sau retrocedate. Acum regretă. Iar dacă vor să își răscumpere pămantul trebuie să plătească mult mai mult, chiar și 8.000 de euro hectarul.

Din vânzare în vânzare, în județul Timiș, o treime din terenul arabil a ajuns să fie deținut de străini. Iar la nivel național ponderea este de 40%, conform unui studiu realizat pentru Comisia Europeană. Pămantul românesc a fost vândut la cele mai mici prețuri din Europa. 2000 de euro, în medie, pentru un hectar, în 2016. În Olanda, prețul a fost de 63.000 de euro, potrivit Eurostat.

Iar România este incă de vânzare. De curând, un grup de investitori din Emiratele Arabe Unite și-a manifestat interesul pentru Insulă Mare a Brăilei, cea mai mare fermă de cereale din România, cu peste 56.000 de hectare. Și chinezii vor să cumpere suprafețe mari de terenuri arabile. România nu are o lege care să reglementeze vânzarea terenurilor către străini. Au existat doar tentative de-a lungul anilor. Și acum există un proiect în parlament.

Lasă un răspuns

Top