Esti aici
Acasa > Curiozitati > RO-ALERT Roamingul și operatorii români de telefonie mobilă nu fac casă bună împreună.

RO-ALERT Roamingul și operatorii români de telefonie mobilă nu fac casă bună împreună.

Știți că am stat o perioadă în afara țării. Pentru a putea să funcționez în relație cu serviciile bancare din România(ex să mă loghez în ING HomeBank) sau cu alte servicii a trebuit să îmi țin activ și după mine numărul Vodafone.

Vodafone mi-a trimis un mesaj că vezi că abuzezi de politica de roaming prin decembrie anul trecut, am spus așa și ce aș putea face? și mi-am văzut de treabă. Oricum, chiar dacă aveam activ sim-ul în Danemarca, nu îl foloseam pentru date sau alte treburi, decât pentru sms-uri și un ocazional apel primit în care spuneam că sunt plecat din țară.

Între timp m-am întors întors în țară și a venit momentul concediu.

Cum am ieșit din țară, posibilitatea de a folosi datele mobile a dispărut și a trebuit să plătesc o suprataxă.

Ceea ce mi s-a părut profund incorect. Aparent, la ieșirea din țară, când schimbi rețeaua și treci pe roaming se consultă o bază de date care validează sau nu numărul în roaming, sau îl pune cu restricții. Cum mi l-au pus mie.

Nu am consumat extra mult, vreo 5 euro pentru Waze plus un pic de spotify până în Thassos, dar tot concediul am rămas fără net și căutam rețelele Wi-Fi. Noroc însă cu telefoanele dual-sim, că îți iei ușor o cartelă locală.

O scurtă paranteză.

Nici nu știu dacă a fost povestea la mine cu baza de date sau doar a fost o scuză când am pomenit de ANCOM. Pur și simplu am vreo 7-8 GB de date în ofertă, dar vreo 6 din acei 7 GB sunt oferiți sub formă de bonus. Iar întâi se consumă datele care nu sunt marcate ca bonus, ceea ce face ca evident acelea să se consume în prima săptămână. iar dacă ies din țară în săptămâna a treia, nu mai am date.
Practic, operatorii români de telefonie mi-ar cere să îmi fac concediile după data lunară de facturare a abonamentului de telefonie mobil.

Oricum, foarte complicate ofertele comerciale ale operatorilor de telecom din România. Nu e normal să trebuiască să faci calcule elaborate pentru a-ți da seama ce ai inclus în abonamentul de telefonie mobilă și în ce condiții. Și nici măcar în final să nu știi de ce ai fost cu adevărat taxat suplimentar. Dar să zicem că poate totuși a fost roamingul.

Revenind la roaming, atitudinea operatorilor români față de roaming nu pare să fie în spiritul directivei europene, dacă e să mă întrebați.

Practic, cu toate ofertele noi de abonament au găsit tertipuri pentru a limita utilizarea datelor în roaming – de exemplu oferirea netului sub formă de bonus național – deși directiva europeană spune că ar trebui să folosești roamingul în interiorul UE ca și cum ai fi acasă.

Directiva s-a numit tocmai Roam like home și nu a durat nici un an până operatorii români nu au refăcut politica comercială. Asta deși întâi Vodafone avea campanii prin care se lăuda că ei dau mai repede drumul la roaming inclus.

ANCOM spune însă că operatorii au dreptul de a scoate oferte și fără roaming.

Regulamentul nu prevede însă numai obligații pentru operatori, ci și drepturi ale acestora, pentru a-și stabili politicile comerciale în funcție de strategia fiecăruia. Unul dintre aceste drepturi este acela că operatorii pot comercializa oferte fără roaming, adresate utilizatorilor care nu călătoresc în afara țării sau care au alte opțiuni pentru situațiile în care nu se află în țară, noteza hotnews

Asta în condițiile în care din experiența străinătății ofertele sunt normale, cu roaming intra-european.

Și nu, prețurile la ofertele din România nu sunt cu mult mai mici decât în afară, la multe plătim cam tot pe acolo cum plătesc nemții sau danezii. De exemplu, pe cartela din Danemarca aveam cu 60 lei aproximativ 10 ore de convorbiri și 30 GB de net. Parcă puteam folosi și vreo 7 GB (sau chiar pe toți) și în Roaming.

Cum Ralu este pe cartelă, când am fost în Grecia trebuia să activeze o opțiune cu roaming. Avea varianta unei opțiuni cu 4 euro sau cu 15 euro. O ofertă foarte ieftină cu puține incluse, o ofertă scumpă, cu mai mult decât necesar. Ambele opțiuni cu anularea opțiunii precedent activate.
Poate totuși ar trebui o ofertă și la prepay cu ceva roaming în ofertă, să nu fie nevoie să crești atât de tare pachetul facturabil.

Cât la mine, da, am fost puțin plecat.

În rest, recomandarea mea rămâne un abonament la care să negociați și roaming inclus, no matter what.

Un articol foarte bun pe tema asta și la Sfânta şmecherie românească: operatorii de telefonie au găsit un tertip pentru a taxa iar roamingul

sursa: hotnews.ro

Lasă un răspuns

Top