Esti aici
Acasa > Curiozitati > Se caută „voluntari” pentru proiectul Black Mirror, care va crea inteligența artificială nemuritoare

Se caută „voluntari” pentru proiectul Black Mirror, care va crea inteligența artificială nemuritoare

Oamenii de stiintă caută voluntari pentru un experiment macabru, care va permite familiei și prietenilor decedați să trăiască pentru totdeauna că roboți, urmând un scenariu extraordinar, similar cu cel din serialul antologic „Black Mirror” transmis de Netflix.

Nemurirea ar putea fi o realitate în viitorul apropiat, deoarece cercetătorii suedezi consideră că inteligență artificială (AI) poate fi folosită pentru a face „copiile pe deplin conștiente” ale oamenilor atunci când mor. Agenția funerară suedeză Phoenix caută în prezent voluntari care doresc să-și folosească rudele moarte pentru studiu.

Oamenii de stiintă doresc să construiască replici robot care arată exact că membrii familiei și prietenii care au murit, proces similar cu un episod din thrillerul SF britanic „Black Mirror” în care o femeie plină de durere cumpără o versiune AI a iubitului ei mort.

Deși tehnologia pare a fi science fiction, dacă experimentul va fi realizat, nemurirea digitală ar putea fi un fenomen real. Această nu este prima dată când oamenii de stiintă au propus AI care ar permite oamenilor să trăiască pentru totdeauna.

Futurologul Dr Michio Kaku crede că în curând vom putea să ne incărcăm conștiință în mașini care să permită celor dragi să ne vorbească, după ce vom muri. El consideră că este doar o „chestiune de timp” înainte că aceste tehnologii să devină realitate.

Miliardarul Elon Musk are o intreagă companie dedicată acestui experiment, numită Neuralink. Acesta dezvoltă o tehnologie de „dantelă neuronală”, care implantează electrozi minusculi care, într-o zi, ar putea incărca și descărca gânduri.

Musk spune despre AI: „Cred că dacă ne putem imbogăti eficient cu AI, cum ar fi imbunătătirea legăturii neuronale dintre cortex și extinderea digitală a sinelui nostru, care există deja, dar are doar o problemă de legătură, devii un simbiot AI-uman.”

Lasă un răspuns

Top