Esti aici
Acasa > Curiozitati > Romania, pe locul intai in Europa la numarul de accidente grave: In fiecare zi mor…

Romania, pe locul intai in Europa la numarul de accidente grave: In fiecare zi mor…

Rablele care astăzi circulă pe drumurile ţării şi lipsa infrastructurii sunt principalele cauze ale tragediilor.  Trei din patru maşini din România sunt mai vechi de zece ani, iar vârsta parcului auto a crescut în ultimii doi ani. Vorbim, acum de peste 5,7 milioane de rable pe drumurile ţării, potrivit clasificării făcute de Ministerul Mediului. Specialiştii atrag atenţia că, în acest an, România a ajuns pe primul loc la numărul de accidente rutiere grave, iar lipsa infrastructurii rutiere moderne agravează situaţia.

Michael Stanciu, de la Asociaţia Română a Inginerilor Consultanţi a precizat că sunt 2000 de morţi pe an, pe drumuri, ceea ce înseamnă o medie de 6 oameni pe zi. „648.000 de euro costă o viaţă omenească. Ceea ce înseamnă 1,3 miliarde de euro pe an, ceea ce este de o dată şi jumătate mai mare decât bugetul CNAIR”, a declarat acesta, citat de Stirileprotv.ro.

Citeste si: Evaluare Nationala Clasa A VIII-A. Ultima Zi De Scoala Pentru Absolventii De Gimnaziu
Statul român a cheltuit în ultimii şapte ani 282 de milioane de euro. Motivul l-a reprezentat încercarea de scoatere din circulaţie a peste 250.000 de rable mai vechi de opt ani. Eforturile au fost anulate în doar câteva luni de eliminarea taxei auto. Specialiştii susţin că o combinaţie între valul de maşini vechi venit masiv după eliminarea taxei auto, în februarie 2017 şi lipsa autostrăzilor şi a drumurilor modernizate a dus la creşterea numărului morţilor şi răniţilor pe şosele.

Clasament nefast: Suntem pe locul doi la numărul de decese din accidente rutiere

Numărul de decese cauzate de accidente rutiere a scăzut cu 2% în Uniunea Europeană, însă România rămâne pe un nefericit loc secund în acest clasament nefast.

Statisticile privind siguranţa rutieră pentru 2016, publicate de Comisia Europeană, arată o scădere cu 2% a numărului de decese înregistrate în UE anul trecut. În 2016, 25.500 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere pe teritoriul UE, cu 600 mai puţine decât în 2015 şi cu 6.000 mai puţine decât în 2010. Alte 135.000 de persoane au suferit accidente grave, conform estimărilor Comisiei.

După doi ani de stagnare, în 2016 se observă din nou o tendinţă pozitivă de scădere a numărului de accidente. În ultimii şase ani, decesele cauzate de accidente rutiere au scăzut cu 19 %. Deşi acest ritm este încurajator, el poate fi totuşi insuficient dacă UE doreşte să-şi îndeplinească obiectivul de a reduce la jumătate numărul de decese cauzate de accidente rutiere între 2010 şi 2020. Acest lucru necesită eforturi suplimentare din partea tuturor părţilor implicate, în special din partea autorităţilor naţionale şi locale, care sunt responsabile de majoritatea acţiunilor de zi cu zi, cum ar fi cele de asigurare a aplicării legii şi de sensibilizare.

„Statisticile publicate astăzi reflectă o îmbunătăţire şi un punct de plecare pozitiv. Dar nu cifrele contează cel mai mult, ci vieţile pierdute şi familiile îndurerate. Chiar astăzi, pe drumurile din UE îşi vor pierde viaţa 70 de persoane şi de cinci ori mai multe persoane vor suferi accidente grave! Lansez un apel tuturor părţilor interesate să-şi intensifice eforturile pentru ca să ne putem îndeplini obiectivul de a reduce la jumătate numărul deceselor cauzate de accidente rutiere între 2010 şi 2020”, a declarat comisarul european pentru transport, Violeta Bulc.

Probabilitatea de a fi ucis într-un accident rutier variază de la un stat membru la altul. Deşi diferenţele se reduc în fiecare an, cetăţenii din statele membre cu ratele de accidente mortale cele mai ridicate sunt de trei ori mai expuşi pericolului de a muri în accidente rutiere decât cetăţenii din ţările cu ratele cele mai scăzute.

Lasă un răspuns

Top