Esti aici
Acasa > Curiozitati > Primăria Capitalei va acorda vouchere de 2.000 de lei femeilor însărcinate, dar şi tichete de 10.800 de lei pentru fertilizări in vitro

Primăria Capitalei va acorda vouchere de 2.000 de lei femeilor însărcinate, dar şi tichete de 10.800 de lei pentru fertilizări in vitro

Natalitatea e în cădere liberă la nivel național, dar Primăria Capitalei știe cum să rezolve problema.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat azi proiectul de hotărâre care prevede acordarea de vouchere cuplurilor care vor să încerce fertilizare in vitro și acordarea de vouchere femeilor însărcinate. 10.800 lei vor primi cuplurile infertile, iar femeilor însărcinate le vor intra în cont 2.000 lei pentru plata medicamentelor și a serviciilor medicale.

În cazul femeilor gravide, voucherele se acordă începând din săptămâna a 10-a de sarcină. Cei 2.000 lei sunt meniți să acopere analizele medicale nedecontate de Casa de Asigurări de Sănătate, plus orice alte tratamente nedecontate. Suma se acordă în două tranșe: o mie de lei imediat după procesarea cererii și încă o mie în luna a șasea de sarcină.

Programul ăsta e menit să sporească natalitatea, măcar în Capitală. Conform Institutului Național de Statistică, în 2015 s-au născut cu aproape 2.000 mai puțini bucureșteni decât în 2010 (19.255, față de 21.147). Normal că tinerii nu se grăbesc să facă copii, dacă n-au cu ce să-i crească!

Nici fertilizarea in vitro nu prea e la modă aici. Din proiectul Primăriei aflăm că anual se fac 5.000 de fertilizări in vitro în România, de 10 ori mai puțin decât în Occident. Poate pentru că-i scumpă, iar majoritatea clinicilor sunt dotate cu aparatură antică pe care nu te poți baza.

INS estimează că, în ritmul ăsta, România va ajunge la o populație de numai 14 milioane de locuitori în 2050. Asta în condițiile în care momentan avem vreo 19 milioane.

Lasă un răspuns

Top