Esti aici
Acasa > Evenimente > Presa internațională a relatat despre condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, în dosarul angajărilor fictive

Presa internațională a relatat despre condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, în dosarul angajărilor fictive

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au condamnat pe Liviu Dragnea, la 3 ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Cele mai importante agenții internaționale de știri, cât și numeroase alte publicații din străinătate au relatat despre condamnarea lui Liviu Dragnea, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților.

Jurnaliștii americani de la cotidianul The New York Times au arătat că verdictul reprezintă o „lovitură dureroasă” pentru Liviu Dragnea, președintele PSD, „considerat cel mai puternic politician din România” și subliniază că:”Acest verdict este important pentru România, dar nu este decizia finală”, citându-l pe Cristian Pîrvulescu, decanul departamentului de științe politice la Universitatea Națională de Studii Politice și Administrative din București.

Jurnaliștii de la The New York Times l-au citat și pe Mihai Polițeanu, unul dintre fondatorii Inițiativei României, o organizație neguvernamentală, prezent în Piața Victoriei, care a arătat că: „Nu sunt în piață pentru a sărbători condamnarea, ci pentru a sărbători independența continuă a instanțelor, în ciuda ultimelor 18 luni de atac”, dar a ținut să adauge: „Sunt îngrijorat de faptul că dl. Dragnea va încerca acum să-i facă pe parlamentari să modifice codul penal sau să emită un decret de urgență pentru a dezincrimina infracțiunea de abuz în serviciu”.

The Associated Press relatează: „Cel mai puternic politician din România a fost găsit vinovat de abuz și condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, un verdict aclamat cu prudență de protestatarii antiguvernamentali care timp de mai multe luni au denunțat corupția de la nivel înalt din această țară europeană”.
Ziariștii de la publicația AP mai arată că:”În calitate de lider al partidului de guvernământ al României, Dragnea putea să fie în mod normal primul ministru al țării, dar din cauza unei condamnări cu suspendare, primită în 2016, i s-a interzis această funcție”.

Cei de la AP au arătat că:”Mai mult de 5.000 de persoane s-au adunat în fața Guvernului solicitând demisia lui Dragnea, dar și a premierului Viorica Dăncilă.

Reuters scrie că Liviu Dragnea a fost găsit vinovat de faptul că a plătit două femei de pe ștatul unei agenții de stat în perioada 2006-2013, chiar dacă au fost angajate de partidul său și arată că aceasta este o „nouă condamnare penală pentru Dragnea, care nu poate deveni premier din cauza unei condamnări anterioare pentru fraude electorale”.

Jurnaliștii de la Reuters îl citează și pe ziaristul Cristian Tudor Popescu, care a spus:”Hotărarea de astăzi este un act curajos din partea magistraților români, ea este de o importanță primordială pentru sistemul judiciar.”

Jurnaliștii francezi de la AFP arată că: „Cel mai puternic om al stângii aflate la putere în România, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, în prima instanță, într-un caz de angajări fictive.” Cei de la AFP spun că această condamnare „reprezintă o lovitură puternică la adresa ambițiilor liderului PSD de a rămâne stăpânul jocului pe scena politică din România”.

Deutsche Welle:”Liviu Dragnea, considerat cel mai influent politician din România, a fost condamnat la trei ani de închisoare în legătură cu un scandal privind angajări fictive”.

Jurnaliștii germani mai scriu că părerea analiștilor este că:”această decizie a instanței cel mai probabil va slăbi abilitatea sa de a influența politicile naționale împreună cu Guvernul condus de premierul Viorica Dăncilă.”

Al Jazeera : Șeful partidului aflat la putere în România, condamnat în scandalul joburilor fictive la 3 ani și 6 luni închisoare cu executare, nu se află în arest și că poate face apel.

Jurnaliștii Al Jazeera amintesc declarațiile președintelui Klaus Iohannis care a spus că:”Magistrații au dreptate să fie furioși. Cum poate un politician, care este și un infractor, să îndrăznească să amenințe procurori la televizor?”.

One thought on “Presa internațională a relatat despre condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, în dosarul angajărilor fictive

Lasă un răspuns

Top