Esti aici
Acasa > Curiozitati > Operatiunea de salvare a copiilor din pestera Tham Luang a fost amanata. O surpriza ii asteapta: au toti bilete la finala Campionatului Mondial de Fotbal

Operatiunea de salvare a copiilor din pestera Tham Luang a fost amanata. O surpriza ii asteapta: au toti bilete la finala Campionatului Mondial de Fotbal

Pentru cititorii care nu sunt informati privind marea incercare prin care trece acum Thailanda, pe 23 iunie, o echipa de fotbal din care fac parte 12 copii cu varste intre 11 si 16 ani, precum si antrenorul lor, in varsta de 25 de ani, au fost surprinsi de o ploaie torentiala si s-au adapostit intr-o pestera, Tham Luang.

Operatiunea de salvare a copiilor din pestera Tham Luang a fost amanata. O surpriza ii asteapta: au toti bilete la finala Campionatului Mondial de Fotbal

Nivelul apei din pestera a tot crescut, iar copiii au ramas blocati in subteran. Din fericire, sunt in viata toti, dupa ce au fost cautati indelung. Marea problema este ca salvarea acestor tineri reprezinta un risc major pentru viata lor. Niciunul dintre ei nu stie sa inoate, iar ca sa iasa din pestera trebuie sa faca scufundari.

Unui scafandru SEAL i-au fost necesare patru ore pentru a ajunge la copii. Iar altul si-a pierdut viata in incercarea de a pune butelii de oxigen pe culoarul pe care copiii ar trebui sa iasa din pestera. Si, daca nu sunt salvati acum, ploile musonice vor face imposibila deblocarea lor pana in toamna. Se incearca cu disperarea scoaterea lor acum, pentru ca nivelul de oxigen din pestera a scazut.

Operatiunea de salvare se numeste Hope 13 si, desi a fost programata pentru sambata dimineata, a fost amanata, pentru ca tinerii nu sunt suficient pregatiti pentru a strabate traseul de cosmar care le-ar putea salva viata. Tunelul are 1200 de metri, in anumite portiuni copiii nu-l pot strabate decat unul cate unul, iar cel mai ingust loc are dimensiunile de 72 de centimetri / 38 de centimetri.

Nu este usor sa-i antrenezi pe cei 12 copii să se scufunde pentru a ieşi din peşteră: pe langa ca nu stiu sa inoate, iar vizibilitatea prin apa amestecată cu noroi e aproape zero. Un comentariu postat pe twitter este şi mai concludent. ”În principiu, scufundările sunt periculoase şi complicate,” scrie Andrew din Philadelphia.

”Cu atât mai mult cele prin peşteri, în care şi-au pierdut viaţa nenumăraţi scufundători. Iar băieţii ăia nu ştiu nici măcar să înoate. Este ca şi cum te-ai afla într-un avion Boeing 747, noaptea, prin furtună şi – deodată – stewardesa vine la tine, care n-ai pilotat în viaţa ta decât avioane de hârtie şi îţi spune că trebuie să pilotezi avionul. Şi nu trebuie să te sperii, fiindcă îţi vor explica în câteva cuvinte cum se face asta.”

In salvare sunt implicate echipe din mai multe tari, iar thailandezii dau dovada de o solidaritate extraordinara: exista scafandri voluntari, precum si oameni care s-au mutat acolo pe parcusul actiunii, pentru a le gati celor implicati. Femei si barbati din intreaga lume urmaresc acest proces pas cu pas, transmit incurajari celor implicati.

Conducătorul FIFA Gianni Infantino speră că tinerii fotbalişti vor fi salvaţi cât mai repede şi a confirmat că le-a rezervat locuri în tribunele stadionului Lujniki din Moscova, pentru finala Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia.

Doar unul din cei 13 copii din peşteră ştie limba engleză şi poate comunica cu salvatorii britanici din echipă.

Lasă un răspuns

Top