Esti aici
Acasa > Curiozitati > Liderii NATO cer Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova

Liderii NATO cer Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova

Liderii NATO au decis miercuri întărirea fără precedent a pregătirii lor militare în fața Rusiei și “au luat notă” de oferta României de a găzdui un comandament terestru la nivel de armată. Tot în premieră, NATO cere Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina, din Georgia și din Republica Moldova.

Ucraina si Georgia sunt așteptate joi, în a adoua zi a Summitului, pentru o discuție privind cooperarea la Marea Neagră. Liderii NATO recunosc, din nou, aspirațiile Ucrainei de a deveni membru NATO, după ce această idee îi fusese refuzată în 2008, la summitul de la București.

Macedonia a aprimit o invitație oficială de a deveni membră a Alianței Nord-Atlantice, după ce autoritățile de la Skopje au soluționat disputa cu Atena privind denumirea țării. Pentru ca Macedonia să adere la NATO, este nevoie ca țara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum și să-și schimbe numele din punct de vedere constituțional.

Donald Trump a calificat drept „delincvente’” țările NATO care alocă mai puțin de 2% din PIB pentru apărare, a informat serviciul de presă al Casei Albe, citat de EFE, conform Agerpres.

„Din punctul meu de vedere, (aceste țări) sunt delincvente, deoarece Statele Unite s-au văzut nevoite să plătească pentru ele”, a comentat Trump în timpul unui dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anterior summitului liderilor NATO, care se desfășoară miercuri și joi la Bruxelles.

La summitul Alianței Nord-Atlantice din Țara Galilor, din 2014, țările NATO s-au angajat să aloce apărării 2% din Produsul Intern Brut pe parcursul unui deceniu, amintește EFE.

Reuniunea NATO de la Bruxelles a început cu un atac dur al liderului american la adresa Germaniei. Președintele Donald Trump a calificat miercuri Germania drept „prizonieră” a Rusiei, la începutul summitului NATO de la Bruxelles, relatează AFP, Reuters și dpa.

Germania este „total controlată de Rusia” din cauza acordului său “nepotrivit” cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2, a spus președintele american, care a îndemnat Germania să-și majoreze fără întârziere bugetul apărării, argumentând că este o „țară bogată”.

„Germania este prizoniera Rusiei pentru că își primește o mare parte din energie de la Rusia”, a spus Trump la un mic dejun cu secretarul general al NATO, Jesn Stoltenberg, înainte de deschiderea oficială a summitului. Germanii „plătesc miliarde și miliarde de dolari Rusiei când noi trebuie să-i apărăm de Rusia (…) Nu este normal”, a explicat Trump.

În același timp, potrivit liderului de la Casa Albă, ”SUA plătesc foarte mulți bani pentru a apăra Franța, Germania și pe toată lumea”.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat recent că intenționează sporirea cheltuielilor pentru apărare, fără a menționa însă dacă se va atinge obiectivul de 2%. Cifrele inițiale anunțate evocă o majorare de până la 1,5%.

Germania a aprobat la finele lui martie construcția și exploatarea gazoductului Nord Stream-2, conducta submarină care ar urma să transporte gaze naturale între Rusia și Germania, lucrările de construcții urmând a fi realizate în 2018. Proiectul, ale cărui costuri sunt estimate la 9,5 miliarde de euro, va duce la creșterea livrărilor de gaze naturale din Rusia direct în Germania, dar statele membre UE din Europa de Est, Polonia și statele baltice susțin că ar crește și dependența UE de gigantul rus de export de gaze Gazprom, care deja asigură aproximativ o treime din importul de gaze din blocul comunitar.

Lasă un răspuns

Top