Esti aici
Acasa > Evenimente > Legea de 40 de MILIARDE de dolari, va fi votată de deputați. Liviu Dragnea a făcut anunțul :”E de o importanță stategică uriașă…”

Legea de 40 de MILIARDE de dolari, va fi votată de deputați. Liviu Dragnea a făcut anunțul :”E de o importanță stategică uriașă…”

Camera Deputaților va vota proiectul de lege ce stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

Liviu Dragnea a anunțat că legea a trecut la Senat, dar va fi modificată total la Camera Deputaților. Conform unor calcule făcute de Dragnea, dacă s-ar fi votat varianta senatorilor, România nu ar mai fi câștigat 40 de miliarde de dolari.

”O variantă pentru legea offshore, diferită față de varianta care a venit de la Senat. E o lege de importanță uriașă. Au fost multe discuții în spațiul public, postări, luări de poziție, puncta de vedere, unele mai intense, altele mai așezate și o să vă prezint schematic diferențele și în final ce câștig are România.Varianta Senatului era prevăzut un credit fiscal cu toată fiscalitatea înghețată. Adică orice înseamnă fiscalitate în România, dacă ar fi survenit vreo modificare plus 15 – 20 de ani, companiile offshore nu trebuiau să plătească nimic. În același timp, impozitul pe veniturile suplimentare era eliminat. Al treile obiectiv, ce cantitate de gaze din Marea Neagră rămâne disponibilă pentru piația românească. În varianta Senat 100% contracte bilaterale, înseamnă că încheie contracte, fără ca statul român să știe. Noi avem și acum o diferență de cantitate de gaze necesară pentru a ne acoperi necesarul actual al consumului de gaze din România, practice o dependență față de ruși, din păcate producția de offshore este în scădere. Deci diferența necesarul crestea dependența față de ruși.

CITESTE SI : Cine este Anca Jurma, noul procurorul-șef interimar al DNA, fost consilier al Laurei Codruța Kovesi

Acum vă spun ce o să fie în varianta Camerei Deputaților, care va fi votată azi. Creditul fiscal se elimină. Se reintroduce un impozit pe veniturile suplimenare. Asta înseamnă 6,28 miliarde de dolari pe care le încasează statul român, iar la asta se adaugă alte sume. Statul român va câștiga 40 de miliarde de dolari minim.(Continuarea , mai jos…)

A fost o falsă discuție în spațiul public, și miza nu era redevența. Ea e prinsă în acordul petrolier cu aceste companii din 2008. Ce am prins noi în varianta de la Camera Deputaților pe care o vom vota astăzi. Creditul fiscal se elimină. Impozit pe veniturile suplimentare. S-a luat prețul de bază 71 lei pe megawatt oră și s-a pus un impozit pe diferență, de la 41 de lei pe megawatt oră se impozitează cu 3%. Înseamnă 24,87 miliarde lei. Înseamnă 6,28 miliarde dolari pe care le încasează statul român.(…) Jumătate din producția de gaze va fi tranzacționată pe piața din România. Asta înseamnă independență energetică. Introducem la Cameră sumele încasate din revedențe și impozite suplimentare vor alimenta fondul special creat prin ordonanța parteneriatului public-privat.”, a spus Liviu Dragnea.

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a afirmat că aprovizionarea cu energie a Europei Centrale este o problemă de securitate, susținând că este necesară menținerea presiunilor asupra României pentru ca țara noastră să înceapă extracția de gaze naturale din Marea Neagră. Oficialul ungar a făcut aceste afirmații cu ocazia unei vizite la Washington. Szijjarto a mai declarat că este nevoie de sporirea presiunilor internaționale la adresa țărilor din regiune care își încalcă angajamentele privind reversibilitatea fluxurilor de gaze prin interconectare, dând România și Croația drept exemple în acest sens, potrivit MTI.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a luat notă cu preocupare de declarațiile ministrului Afacerilor Externe al Ungariei, pe teme ce privesc cooperarea energetică regională, și a cerut clarificări, prin Ambasada Ungariei la Bucureşti, în legătură cu motivația acestor opinii.

Lasă un răspuns

Top