Esti aici
Acasa > Curiozitati > LAPTE ANIMAL SAU LAPTE VEGETAL? CARE E MAI BUN?

LAPTE ANIMAL SAU LAPTE VEGETAL? CARE E MAI BUN?

Laptele face parte din alimentație de când ne naștem. Dar cât de mult avem cu adevărat nevoie de el? Și oare îl putem înlocui cu alternative vegetale?

Laptele e un fluid secretat de toate mamiferele și este o sursă de nutrienți esențiali pentru dezvoltarea și menținerea optimei funcționări a organismului. Laptele conține aminoacizi, vitamine și minerale și este un aliment excelent pentru om. De altfel, el este unul dintre cele două alimente care contin proteine, si lipide, si glucide, fiind ideal atât pentru copii, cât și pentru adulți. Este bogat în proteine precum cazeina și conține calciu și vitamine (A, B si C, riboflavină, niacină și acid folic)

LAPTELE ȘI PRODUSELE OBȚINUTE DIN EL

Se consumă încă de la domesticirea animalelor. Oamenii preferă laptele de vacă, de capră, și uneori, de oaie. S-au găsit dovezi ale consumului de lapte în Sumer și Mesopotamia, la faraonii din Africa de Est și la indoarienii de pe subcontinentul indian. Se spune că produsele fermentate din lapte stimulau longevitatea. Iar laptele nu se consumă doar pentru beneficiile aduse sănătății, ci și pentru gust. Însă, în afară de câștigurile clare pentru sănătate, imunitate și o bucătărie variată, laptele, care conține bacterii probiotice, este evitat de persoanele cu intoleranță la lactoză, de alergici și de cei care trebuie să consume alimente sărace în colesterol. Ca atare, în ultimii ani, cererea de lapte vegetal este din ce în ce mai mare.

LAPTELE VEGETAL

Este un fluid obtinut din soia, cocos, migdale, orez sau ovăz și are proprietăți asemănătoare laptelui animal. Însă varietățile obținute din cereale nu conțin colesterol și lactoză. De aceea, acest tip de lapte este preferat de vegetarieni, de cei care trebuie să țină un regim alimentar strict și de persoanele cu întoleranță la lactoză. Laptele vegetal are calciu și vitamine adăugate, astfel încât compoziția sa nutritivă să se apropie de cea a laptelui animal. Totuși, nu toate tipurile de lapte vegetal sunt la fel de valoroase.

DE CE ESTE IMPORTANT LAPTELE ANIMAL?

În piramida alimentelor sănătoase, laptele animal ocupă un loc de frunte din două motive: este bogat în calciu și conține multe proteine. Nu doar conținutul mare de calciu este important ci și faptul că el se absoarbe repede. De asemenea, proteinele sunt de foarte bună calitate.

8 g proteine/200 ml

110 calorii

2,5 g grăsimi

1,5 g grăsimi nesaturate

30% DZR calciu

25% DZR vitamina D

12 g carbohidrați

14 g zaharuri

TIPURI DE LAPTE VEGETAL

Laptele de soia este realizat din boabe de soia și apă și are o textură similară laptelui animal. Același lucru se poate spune și despre numărul de calorii, dar și despre conținutul de proteine și grăsimi. Nu conține aproape deloc carbohidrați, iar continutul de calciu este scăzut. Spre deosebire de laptele de vacă, cel de soia conține fitoestrogeni, motiv pentru care nu este indicat femeilor însărcinate sau care alaptează și celor cu tulburări hormonale.

6-8 g proteine/200 ml

90-130 calorii

4 g grăsimi

0,5 g grăsimi nesaturate

10% DZR calciu

30% DZR vitamina D

5 g carbohidrați

6-11 g zaharuri

Laptele de migdale contine puține calorii, nu are aproape deloc proteine, conține grăsimi nesaturate și are un conținut mic de carbohidrați. Spre deosebire de sâmburi, laptele de migdale nu are aproape deloc calciu. neavând principalele caracteristici ale laptelui de vacă, nu-l poate înlocui.

1 g proteine/200 ml

30 calorii

3 g grăsimi

45% DZR calciu

25% DZR vitamina D

1-13 g carbohidrați

0-22 zaharuri

Laptele de orez are tot atâtea calorii ca laptele de vacă degresat, dar nu conține deloc proteine. Conține în schimb grăsimi nesaturate și de două ori mai mulți carbohidrați ca laptele de vacaă Nu conține deloc calciu, dar produsele comercializate au calciu adăugat.

1-2 g proteine/200 ml

70-160 g calorii

3 g grăsimi nesaturate

2% DZR calciu

Nu are vitamina D

11-34 g carbohidrați

1-28 g zaharuri

Lapte de ovăz are la fel de multe calorii ca laptele de vacă, dar un conținut mic de proteine. Se remarcă prin aceeași cantitate de grăsimi, care sunt nesaturate. Este ceva mai bogat în carbohidrați decât laptele de vacă și nu conine calciu.

3 g proteine/200 ml

100 g calorii

2 g grăsimi nesaturate

Nu conține calciu

Nu conține vitamina D

18 g carbohidrați

5 g zaharuri

În concluzie, analizând diferitele tipuri de lapte vegetal, cele mai interesante și mai sănătoase sunt cele care oferă suficient calciu: laptele de soia, de ovăz și de orez, dacă au calciu adăugat. Totuși, laptele de vacă și cel de capră se recomandă pentru o dietă echilibrată, iar calciul pe care îl conțin se absoarbe mult mai bine decât cel din laptele și băuturile vegetale. Dacă ești vegetariană, trebuie să suplinești lipsa nutrienților din laptele animal cu alte produse.

Lasă un răspuns

Top