Esti aici
Acasa > Curiozitati > “IUBITO, CE FAC ACUM?”

“IUBITO, CE FAC ACUM?”

Nu are nicio inițiativă, în afară de cea de a pleca la bere cu “băieții”. Ar putea chiar să ardă casa, că nu ar chema pompierii, decât dacă îi zici tu. Poate te mai ajută, dar doar atunci când îi dai tu indicații clare. Și îți “răcești” gura o jumătate de oră, ca să-i explici cum să facă un lucru pe care tu l-ai termina în cinci minute….

Dacă ai astfel de partener, s-ar putea să fi exasperată, dar ar trebui să știi că ți-ai făcut-o cu mâna ta. Acestea sunt trăsături de personalitate și comportamente modelate de mediu, pe care soțul tău le avea sigur și înainte de a vă căsători. Probabil că știai de la început că nu e omul care să aibă inițiativă sau să ia dezicii rapide. Nu ai descoperit, cu timpul, că ai lângă tine un bărbat nehotărât care te consultă și când cumpără o pâine.

NEVOIA DE CONTROL VS DORINȚA DE AVENTURĂ

În mod cert așa a fost și în momentul în care v-ați cunoscut. Atunci, ai acceptat rolul dominator. Astfel, ți-ai îndeplinit nevoia de siguranță și control. Mai mult, este posibil ca tu să ai o fire autoritară și să-ți fi dorit un partener submisiv, pe care să-l poți conduce cu ușurință. Atunci de unde apare frustrarea? După ce nevoia de siguranță și control este satisfăcută, apar alte dorințe: de aventură, de neprevăzut, de risc, de provocare, iar acestea nu pot fi satisfăcute de soțul cel ascultător și nehotărât. Totuși, nu este un caz cu totul pierdut. Cu mult tact și răbdare, s-ar putea să se schimbe în bine.

RUGĂMINTE, NU COMANDĂ

Atunci când îi ceri ceva, ai grijă la modul în care o faci. Dacă i te adresezi ca și cum ai fi șefa lui, probabil va face lucrul respectiv, dar relația voastră va avea de suferit. Adu-ți aminte de momentele de început în care filtrați. Subtilitatea și zâmbetul îl vor convinge mai ușor decât ordinele. Totuși, aceasta se referă la modul în care îl rogi ceva, nu la ceea ce îi spui. Dacă încerci doar să-i sugerezi ce ar trebui să facă, cel mai probabil nu va înțelege. Are nevoie să îi spui concret despre ce este vorba.

RECUNOȘTINȚA ȘI PREȚUIREA ARĂTATE

Nu uita să-i mulțumești pentru dedicația pe care o arată familiei atunci când te ajută. Bineînțeles, ar fi putut face lucrurile mai bine, dar nu e cazul să-i spui asta. Atunci când vede că i se apreciază eforturile, va persevera. În schimb, dacă observă că are parte doar de critici, se va închide în cochilia lui și nu va mai avea alte inițiative. În plus, cere-i din când în când sfatul. Arată-i că, pentru tine, opinia lui este foarte importantă. Ba chiar nu te-ai putea descurca fără sfatul lui. Un gest mic, dar care are un impact foarte mare, este să-l citezi în fața prietenilor și a familiei. Spune-le care este părerea lui, ce a zis la un  moment dat, prezentând-o ca pe ceva important și de luat în seamă.

SCHIMBAREA, PROCES DE LUNGĂ DURATĂ

Este greu să-ți transformi radical partenerul. Dar, dacă simți că această stare a lui de neajutorare a devenit enervantă și obositoare, îl poți ajuta să-și dezolte anumite calități în mod natural. Încurajează-l să ia hotărâri mici, rapid, ori de câte ori are ocazia. Nehotărârea vine din lipsa clarității unor valori, a unor principii de viață, a unor priorități și a unor criterii de stabilire a acestora. Cu ajutorul unui specialist, soțul tău ar putea descoperi mai ușor care sunt valorile lui fundamentale, obiectivele reale în viață, prioritățile. Astfel, ar deveni mai hotărât, mai sigur pe el, mai pasional în tot ceea ce face și chiar mai charismatic. Nu te aștepta, însă, la schimbări rapide. Este un proces de lungă durată, care necesită susținere și eforturi mari și din partea ta. Începe să-l lași să ia anumite hotărâri. Cedează, parțial, controlul și încurajează-i progresele. În timp, se vor vedea îmbunătățiri care te vor ajuta și pe tine să mergi mai departe.
DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Lasă un răspuns

Top