Esti aici
Acasa > Curiozitati > CURIOZITĂȚI: UNDE S-AR PUTEA ASCUNDE SFÂNTUL GRAAL?

CURIOZITĂȚI: UNDE S-AR PUTEA ASCUNDE SFÂNTUL GRAAL?

De la cavalerii cruciate la Adolf  Hitler, toti cei care au vrut sa stapaneasca lumea au visat sa puna mana pe celebrul Graal. Nimeni nu se indoia ca pocalul in care s-a scurs sangele lui Iisus Hristos are puteri magice.

Legendele Evului Mediu spun ca Iosif din Arimateea a adunat sangele lui Iisus rastingnit pe cruce, intr-un vas magic, facut dintr-o piatra pretioasa. Din acel moment, vasul si-a pierdut puterile mistice si a capatat puterile benefice si vindecatoare. Se credea chiar ca pocalul pretios ar putea readuce la viata un suflet curat, decedat inainte de vreme. Cine reusea sa aiba in stapanirea lui un asemenea obiect miraculos devenea stapanul vietii si al mortii. Sau, cel putin, asa isi imaginau conducatorii si imparatii care au cheltuit averi uriase sa il gaseasca.

OBIECTELE INNOBILATE DE SANGELE LUI IISUS

Din punct de vedere istoric, Graalul facea parte din seria de obiecte sacre, atinse de sangele lui Iisus, in ziua rastingnirii Sale. Lancea care i-a strapuns coastele, camasa, coroana de spini sau giulgiul in care i-a fost invelit trupul au o deosebita importanta in ritul catolic, in mod deosebit. Din toate aceste obiecte au fost gasite cateva ramasite si exista marturii, unele convingatoare, altele mai putin, care le atesta vechimea. Dar Graalul nu a fost niciodata gasit si atins. A ramas un ideal aproape imposibil de atins, fara sa se stie exact ce anume ar putea fi, cum ar putea arata. Legendele medieval indica tot felul de obiecte care ar putea fi sfantul Graal, dar cautarea lui nu va inceta, probabil, niciodata.

SARCOFAGUL LUI IACOB

O cutie din piatra de mici dimensiuni, pe care se poate citi inscriptia “Iacob, fiul lui Iosif, fratele lui Iisus”, a starnit numeroase controverse la descoperirea ei. Cutia avea rol de sarcofag sau de osuar si era folosita de vechii evrei pentru a pastra oasele defunctilor. Cercetatorii care au studiat-o nu s-au putut pronunta asupra autenticitatii ei, dar unele voci sustin ca, in acest sarcofag, Iosif ar fi putut aduna sangele fiului sau. Se crede ca, dupa moartea sa, ramasitele lui Iacob ar fi fost depuse in cutia de piatra, acesta fiind considerat fratele Mantuitorului. Obiectul a fost descoperit intr-un cimitir stravechi, in care au mai fost gasite osuare cu numele Maria, Iosif si Iuda. Dar numele sapate in piatra nu sunt dovezi suficient de puternice pentru a lega obiectele de familia lui Hristos.

LOCUL SACRU DE LA GLASTONBURY

Traditia crestina sustine ca, dupa rastignirea lui Hristos, Iosif din Arimathea si cativa apostolic ar fi fugit in Britania si s-ar fi stability langa Glastonbury. Aici, Iosif ar fi ingropat potirul intr-un loc stiut numai de apropiatii sai. Legenda spune ca in locul respectiv au rasarit un arbust cu spini mari, amintind de supliciul lui Iisus, si un izvor cu apa tamaduitoare, asa cum e invatatura si dragostea Lui. Apa are adesea culoarea rosie si miroase a fier, pentru crestini fiind un simbol al rastignirii si al piroanelor care l-au tintuit pe Hristos de cruce. In acel loc, apostolii au ridicat o bisericuta inchinata Fecioarei Maria. Fantana a ramas pana in zilele noastre si localnicii cred ca aici s-ar putea ascunde adevaratul Graal, chiar daca incercarile de a-l gasi nu au avut niciun rezultat.

TIPSIA DIN GENOVA SI LEGENDA LUI LUCIFER

Conform unui povestitor din timpurile medieval, Kyot Provensalul, vasul care a adunat sangele lui Iisus era facut dintr-o nestemata verde care s-a aflat, la inceputurile lumii, in coroana ingerului Lucifer, inainte ca acesta sa se intoarca impotriva lui Dumnezeu si sa fie alungat din Rai. In timpul luptei cu ingerii, Lucifer si-a pierdut coroana, iar nestemata verde a cazut pe pamant. Ea a fost gasita de oameni si transformata intr-un vas de forma hexagonala, care se afla in zilele noastre intr-o biserica din Genova. Originile vasului nu sunt cunoscute. Se banuieste ca a fost adus in Italia de catre cavalerii cruciati dupa luptele impotriva paganilor din Ierusalim. Sacro Cratino, cum ii spun genovezii, era considerat adevaratul Graal in secolul al XIII-lea. Dupa ce a fost spart de soldatii lui Napoleon, cercetatorii au putut analiza materialul din care a fost confectionat si sunt de parere ca este sticla egipteana, in niciun caz vreun cuart pretios.

ORIGINEA CUVANTULUI “GRAAL”

Radacinile acestui cuvant sunt greu de stabilit, deoarece nu se cunoaste din ce parte a lumii a pornit de fapt povestea sa. Unii lingvisti sustin ca ar proven din franceza veche, altii sunt de parere ca ar putea fi imprumutat din provensala, si anume de la termenul “grazal”. Altii cred ca ar putea veni din cuvantul latin “gradalis”, care inseamna “trepta, gradual” si reprezinta conceptual conform caruia sufletul unui necredincios se umple treptat de credinta si de iubire fata de Dumnezeu daca atinge potirul sfant.

Lasă un răspuns

Top