Esti aici
Acasa > Curiozitati > Guvernu (statul) scumpeste sucurile! Taxa suplimentara pe bauturile care contin zahar!

Guvernu (statul) scumpeste sucurile! Taxa suplimentara pe bauturile care contin zahar!

Un proiect care prevede introducerea unei taxe suplimentare pentru băuturile cu un conținut ridicat de zahăr va fi depus la Senat săptămana viitoare, scopul actului normativ fiind acela de a descuraja consumul de sucuri după scumpirea acestora și reducerea incidenței bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat și a altor boli grave. Inițiatorul proiectului, senatorul USR Adrian Wiener, spune că măsuri similare au fost luate de mai multe tări, iar România ar avea cel mai mare consum de băuturi răcoritoare îndulcite din Europa.

Senatorul Adrian Wiener (USR Arad) a declarat, marți, pentru News.ro, că a finalizat redactarea unui proiect de lege la care a lucrat câteva luni, privind scăderea consumului de sucuri cu zahăr, iar în momentul de fată strânge semnături în Parlament.

„PROIECTUL VA FI DEPUS LA SENAT SĂPTĂMANA VIITOARE, IAR ACUM ARE LOC STRÂNGEREA SEMNĂTURILOR. PANĂ AZI (MARȚI – N.R.), AM PRIMIT SEMNĂTURI DE LA TOȚI COLEGII CĂRORA LE-AM PREZENTAT PROIECTUL, INDIFERENT DE PARTIDUL DIN CARE FAC PARTE, DAR MAI IMPORTANT ESTE CĂ AU SEMNAT LIDERII DE GRUPURI PARLAMENTARE”, A SPUS WIENER, CARE ESTE MEDIC, FOST MANAGER AL SPITALULUI JUDEȚEAN ARAD.

Senatorul afirmă că scopul actului normativ este acela de a descuraja consumul de sucuri care au conținut mare de zahăr și, implicit, diminuarea incidenței bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, a obezitătii sau cancerului.

„Numeroase studii științifice arată, fără nici un fel de dubiu, o asociere pozitivă între consumul de băuturi răcoritoare cu adaos de zaharuri și incidență obezitătii și diabetului zaharat. Un studiu recent publicat de cercetătorii de la Cancer Council Australia și Universitatea din Melbourne indică o relație directă între consumul constant de băuturi răcoritoare cu adaos de zaharuri și 13 tipuri de cancer, independent de greutatea corporală”, spune senatorul.

Adrian Wiener afirmă că a discutat cu specialiști înainte de redacarea proiectului și a aflat că băuturile răcoritoare sunt cea mai importantă sursă pentru aportul de zaharuri libere în dietă occidentală.

„In România, avem cel mai mare consum de băuturi răcoritoare îndulcite din Europa, iar incidență diabetului zaharat este cea mai mare din UE. În condițiile în care consumul de zahăr creează dependentă, populația României este vulnerabilă, în special componența consumatorilor cu nivel al educației și al veniturilor inferioare”, a declarat parlamentarul.

Lasă un răspuns

Top