Esti aici
Acasa > Curiozitati > Familie de români, expulzată din Germania. Motivul: „Nu a putut dovedi că are venituri din muncă”

Familie de români, expulzată din Germania. Motivul: „Nu a putut dovedi că are venituri din muncă”

Primăria din Gelsenkirken a decis că familia de români și-a pierdut dreptul de liberă circulație și astfel a hotărât să o expulzeze, fiind prima dată când autoritățile din această localitate iau o asemenea decizie.

„Familia este deja în România, expulzarea a avut loc cu calm și fără probleme”, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei. Funcționarii de la Imigrări i-au însoțit pe cei cinci români, părinții și trei copii, la aeroportul din Frankfurt, unde au fost urcați într-un avion cu destinația România.

Libera circulație în UE este condiționată

Ca principiu, cetățenii Uniunii Europene au dreptul să circule liber în spațiul uniunii, să intre și să stea în orice stat membru. Însă această libertate de circulație poate fi pierdută dacă nu sunt îndeplinite anumite condiții: lipsa unui loc de muncă, a posibilității de a se întreține singuri și a unei asigurări medicale poate sta la baza unei decizii de deportare.

Românii expulzați nu ar fi primit ajutoare sociale, însă părinții „nu au fost în măsură timp de mai bine de trei ani să dovedească că au venituri din muncă”. În plus, unul dintre părinți a fost condamnat definitiv pentru fraude comerciale.

Dacă se constată că o persoană și-a pierdut dreptul de ședere pe teritoriul unui stat UE, aceasta este mai întâi somată să părăsească acea țară de bunăvoie. Dacă nu respectă ordinul de expulzare, autoritățile procedează la deportarea forțată, iar în cazul în care persoane revine procedurile se reiau pe costul celui care a încălcat deciziile autorităților, scrie publicația germană WAZ.

Lasă un răspuns

Top