Esti aici
Acasa > Externe > Elon Musk s-a certat cu Volodimir Zelenski. Mesajul postat de miliardar pe Twitter a atras nemulțumirea ucrainenilor

Elon Musk s-a certat cu Volodimir Zelenski. Mesajul postat de miliardar pe Twitter a atras nemulțumirea ucrainenilor

Miliardarul Elon Musk s-a certat cu președintele Volodimir Zelenski în urma unei propuneri făcută luni, 3 octombrie. pe Twitter. Acesta se pronunțe asupra unui plan de încheiere a războiului Rusiei în Ucraina, care a atras imediat nemulțumirea ucrainenilor.

Elon Musk s-a certat cu Volodimir Zelenski. Mesajul postat de miliardar pe Twitter a atras nemulțumirea ucrainenilor
Președintele Volodimir Zelenski a reacționat după ce miliardarul Elon Musk le-a cerut luni utilizatorilor Twitter să se pronunțe asupra unui plan de încheiere a războiului Rusiei în Ucraina.

Fondatorul Tesla și SpaceX a propus alegeri supravegheate de ONU în cele patru regiuni ocupate pe care Moscova le-a anexat săptămâna trecută, după așa-zise referendumuri care au fost denunțate de Kiev și de guvernele occidentale ca fiind ilegale și coercitive.

„Rusia pleacă dacă aceasta este voința poporului”, a scris Elon Musk în mesajul său.

De asemenea, acesta a sugerat ca Crimeea, pe care Moscova a ocupat-o în 2014, să fie recunoscută oficial ca fiind a Rusiei, să fie asigurată aprovizionarea cu apă a Crimeei și ca Ucraina să rămână neutră.

El le-a cerut utilizatorilor Twitter să voteze „da” sau „nu” cu privire la acest plan, iar reacția lui Volodimir Zelenski nu a întârziat să apară.

„Care @elonmusk vă place mai mult?”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter, oferind două răspunsuri: unul care susține Ucraina, altul care susține Rusia.

„Dragă @elonmusk, când cineva încearcă să fure roțile mașinii tale Tesla, asta nu îl face proprietar legal al mașinii sau al roților. Chiar dacă susține că au votat în favoarea lui”, a răspuns pe Twitter președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda.

Costurile suportate de SpaceX pentru a susține internetul în Ucraina sunt de aproximativ 80 milioane de dolari
Elon Musk a urmat primul său tweet cu un alt sondaj după toate aceste reacții.

„Să încercăm asta atunci: voința oamenilor care locuiesc în Donbas & Crimeea ar trebui să decidă dacă fac parte din Rusia sau din Ucraina. (…) Milioane de oameni pot muri inutil pentru un rezultat esențial identic. (…) Rusia are o populație de >3 ori mai mare decât cea a Ucrainei, astfel încât victoria Ucrainei este puțin probabilă într-un război total. Dacă vă pasă de oamenii din Ucraina, căutați pacea”, a scris Elon Musk pe Twitter.

Amintim că Elon Musk a răzspuns în februarie la un tweet al unui oficial guvernamental ucrainean care cerea ajutor, după ce internetul din Ucraina a fost întrerupt în urma invaziei Rusiei.

Musk a spus că serviciul de bandă largă prin satelit Starlink al SpaceX era disponibil în Ucraina și că SpaceX trimitea mai multe terminale în această țară.

„Costurile suportate de SpaceX pentru a activa și susține Starlink în Ucraina sunt de ~80 milioane de dolari până acum. Sprijinul nostru pentru Rusia este de 0 dolari. Evident, suntem pro Ucraina”, a subliniat Elon Musk.

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andriy Melnyk, a avut o reacție tranșantă la planul de pace al lui Musk.

„Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine @elonmusk”, a scris Melnyk pe Twitter.

Lasă un răspuns

Top