Esti aici
Acasa > Curiozitati > De ce CCR ii cere lui Klaus Iohannis sa o revoce din functie pe Laura Codruta Kovesi, shefa DNA

De ce CCR ii cere lui Klaus Iohannis sa o revoce din functie pe Laura Codruta Kovesi, shefa DNA

Curtea Constitutionala a admis sesizarea Guvernului privind un conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei si presedintele Klaus Iohannis si intre Guvern si presedinte, ca urmare a respingerii de catre seful statului a cererii de revocare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi.

Presedintele Iohannis a refuzat emiterea decretului de revocare a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie pe motive de oportunitate, si nu de legalitate, ceea ce a creat un blocaj in privinta exercitarii autoritatii ministrului justitiei asupra activitatii procurorilor, precizeaza CCR.

Prin urmare, conduita Presedintelui Romaniei de a nu-si exercita competentele potrivit Constitutiei a determinat imposibilitatea ministrului justitiei sa isi exercite competentele constitutionale conferite de art.132 alin.(1) din Constitutie, ceea ce a determinat un conflict juridic de natura constitutionala, informeaza CCR.

„Curtea, avand in vedere jurisprudenta sa, a stabilit si conduita constitutionala care trebuie urmata, respectiv emiterea, de catre Presedintele Romaniei, a decretului de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kövesi. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Presedintelui Romaniei, prim-ministrului Guvernului Romaniei si Ministrului Justitiei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.”, se arata in comunicatul Curtii Constitutionale a Romaniei.

De ce CCR ii cere lui Klaus Iohannis sa o revoce din functie pe Laura Codruta Kovesi, sefa DNA

Lasă un răspuns

Top