Esti aici
Acasa > Curiozitati > CE INSEAMNA DE FAPT SUPER LUNA ALBASTRA SANGERIE?

CE INSEAMNA DE FAPT SUPER LUNA ALBASTRA SANGERIE?

Fenomenul astronomic care va avea loc in aceasta noapte, denumit de astronomi “super luna albastra sangerie” va fi spectaculos nu numai din punctul de vedere al denumirii in sine, ci si, mai ales, din punct de vedere vizual. Super luna albastra sangerie va fi vizibila in: Asia, Australia, Pacific si vestul Americii de Nord.

Potrivit cercetatoarei NASA, Sarah Noble: “Vom vedea, in timpul eclipsei, reflexiile pe suprafata lunara ale tuturor rasariturilor si apusurilor de Soare de pe Terra”.

S-a mai intamplat in urma cu 150 de ani ca o eclipsa totala de Luna sa coincida cu Luna Plina si Luna Albastra, raritatea fenomenului facand evenimentul din 31 ianuarie si mai interesant de urmarit.

Dar ce inseamna mai exact super luna albastra sangerie?

Super Luna

Asadar, mult asteptata eclipsa totala de luna va avea loc intr-un moment in care satelitul natural al Pamantului se afla in faza de luna plina. Dar termenul de super luna nu se datoreaza faptului ca va fi luna plina, ci faptului ca Luna se va afla in cel mai apropiat punct din orbita sa fata de Pamant, numit perigeu. Datorita acestui fapt, Luna privita de pe Terra va parea mai mare si mai stralucitoare decat de obicei.

Luna Albastra

Prima luna plina din ianuarie a fost de asemenea o super luna, deoarece astrul s-a aflat la perigeu. Asadar, avem de-a face cu a doua luna plina din aceasta luna, denumita popular si Luna Albastra. Termenul american de “blue moon” mai este folosit si in expresia “once in a blue moon/ odata pe o luna albastra” care inseamna ceva putin probabil sa se intample sau ceva care nu se va intampla niciodata. Asadar, expresia luna albastra are mai putin legatura cu culoarea lunii si mai degraba cu raritatea fenomenului.

Luna Sangerie

Termenul sangerie are legatura cu eclipsa. O eclipsa de Luna are loc atunci cand Pamantul se misca intre Luna si Soare, Pamantul blocand astfel lumina Soarelui sa ajunga la Luna. Cu toate acestea, putina lumina ajunge la Luna prin atmosfera Terrei, conferindu-i acesteia o tenta rosiatica. Aceasta stralucire rosiatica justifica expresia de luna sangerie.

In cazul in care sunteti dezamagiti ca nu veti putea admira fenomenul in toata splendoarea lui in aceasta noapte, va consolam cu faptul ca veti mai avea aceasta ocazie in 2037, mai precis pe 31 ianuarie 2037. In ceea ce priveste eclipsa toatala de luna din 31 ianuarie 2018, din tara noastra se va putea observa doar iesirea Lunii din penumbra Pamantului, maximul eclipsei avand loc ziua, la ora 15:31.

Lasă un răspuns

Top