Esti aici
Acasa > Evenimente > ATENTATUL terorist de la metroul din Londra: „Am fost antrenat să ucid de gruparea Stat Islamic”

ATENTATUL terorist de la metroul din Londra: „Am fost antrenat să ucid de gruparea Stat Islamic”

Tanărul irakian acuzat de atentatul din stația de metrou Parsons Green din Londra, care a făcut 30 de răniti în septembrie anul trecut, a afirmat că a fost „antrenat să ucidă” de către gruparea Stat Islamic (ȘI), potrivit documentelor prezentate miercuri la deschiderea procesului său, informează AFP.

Ahmed Hassan Mohammed Ali, un irakian de 18 ani cu domiciliul în Surrey (sud-vest de Londra), este acuzat de tentativă de omor și de utilizarea unui dispozitiv exploziv susceptibil să pună în pericol viață altora, fapte pentru care el a pledat „nevinovat”.

Tanărul a sosit în Regatul Unit în octombrie 2015 trecând tunelul de sub Canalul Mânecii la bordul unui camion. Apoi, el a cerut azil politic în ianuarie 2016, „de teamă Statului Islamic”. Miercuri, Curtea Penală Old Bailey din Londra a citit notele luate în timpul unui interviu între tanăr și serviciile britanice de imigrare.

El vorbea despre viață să în Irak și spune că a fost forțat să se supună ȘI pentru a evită represalii împotrivă familiei sale. „Ne-au antrenat să ucidem. Totul se bazează pe religie „, a declarat el cu această ocazie, spunând că s-a antrenat impreună cu alte aproximativ o mie de persoane.

Atentatul, comis la 15 septembrie 2017 cu o bombă artizanală ce a funcționat prost, plasată în metrou la oră de vârf, a făcut 30 de răniti, dintre care niciunul grav, în stația Parsons Green din sud-vestul capitalei britanice. Potrivit procurorului, bombă conținea câteva sute de grame de TATP (peroxid de acetonă), un exploziv folosit des de jihadisti.

ȘI a revendicat atentatul, dar autoritătile britanice răman circumspecte în acest subiect. Acest atac a fost al cincilea ce a lovit Marea Britanie în șase luni. Treizeci și cinci de persoane au fost ucise în cele anterioare, scrie Agerpres. ro.

Lasă un răspuns

Top