Esti aici
Acasa > Curiozitati > CÂND PROPRIUL COPIL TE AMENINȚĂ CU BĂTAIA…

CÂND PROPRIUL COPIL TE AMENINȚĂ CU BĂTAIA…

Fiul tau adolescent te amenință cu bătaia sau spune că abia așteaptă să crească pentru ca să poată da în tine… Ce poate fi mai greu pentru un părinte decât să audă așa ceva! Dar nu trebuie să disperi, ci să vezi ce este dincolo de nervii lui de moment.

Atunci când propriul copil te amenință cu bătaia, sigur treci prin numeroase sentimente contradictorii. Ar trebui. În primul rând, să-l înțelegi. Chiar dacă nu-ți mai aduci aminte toate amănuntele din perioada adolescenței tale și pare că a fost o perioadă minunată, ai trecut și prin multe greutăți. Și asta se întâmplă și cu copilul tău.

Adolescenta este o perioadă grea, plină de evenimente și transformări. Trupul adolescentului suportă o explozie hormonală, care determină nașterea unor tendințe și nevoi de nestăpânit. Emoțiile îi scapă de sub control. Are o dorință nestăpânită de independență, care poate îmbrăca forme iraționale.

NEVOIA DE A SE DESPRINDE DE PARINTI

Nu este ușor nici pentru părinți, dar nici pentru adolescenți să depășească această perioadă. Totuși, cu atenție și maturitate din partea adulților, lucrurile vor merge mai ușor. Specialistul te sfătuiește să nu privești fatalist și apocaliptic dezechilibrul copilului. Este doar o etapă care poate fi trecută cu bine. Este clar că nici ție nu îți este ușor atunci când propriul copil te amenință cu bătaia și are stări psihologice oscilante. Ești luată prin surprindere de faptul că, în locul copilului drăguț și iubitor, a apărut un personaj ostil, care se opune oricărei inițiative din partea ta. Este agresiv, chiar dacă nu are motive să fie așa. Nu îți dai seama că un astfel de comportament este motivat emoțional și exprimă doar nevoia de a se desprinde de autoritatea părinților și de a-și cîștiga autonomia. De aceea, de câte ori vei încerca să-i impui ceva, vei da naștere unor manifestări cum sunt furia sau violența verbală. Va trânti uși, va sparge lucruri. În cel mai rău caz, se poate ajunge și la agresarea fizică.

DE CE DEVINE VIOLENT

De obicei, nu este doar vina adolescentului că se ajunge la violență fizică. Răspunsul lipsit de tact al părintelui poate, de multe ori, să genereze astfel de reacții. Pe de altă parte,spun specialistii, tinerii ajung să-și amenințe mama sau tatăl, pentru că au dezvoltat o anumită dependență. Poate fi vorba despre alcool, fumat, droguri sau despre un iubit sau o iubită pe care părintele îl consideră (de multe ori, pe bună dreptate) nepotrivit pentru el. În condițiile în care te opui satisfacerii dorinței lui pentru că știi că îi va face rău, el poate deveni violent. Cel mai adesea, adolescentul regretă sincer actul impulsiv dupa ce acesta s-a consumat. Acesta este un semn clar că, atunci când este provocat, nu răspunde rațional, ci acționează fără a se putea stăpâni.

CUM SA FACI FATA SITUATIEI

Ar fi bine să nu avem pretenții absurde cum ar fi aceea ca adolescentul să se comporte „normal”, să fie „civilizat”, să fie rațional etc. Acționează cu diplomație și cu blândețe pentru a nu-l irita. De exemplu, dacă a început sa bea și l-ai surprins căutând bani prin casă, vei avea grijă, în primul rând, să nu lași bani la vedere. Poate, o vreme, nu vei mai ține deloc bani lichizi asupra ta. Îl vei observa cu atenție, astfel încât sa găsești un moment în care el e linistit, calm și se poate vorbi cu el. Atunci îl vei asigura că îl iubești și îl susții în continuare, dar îi vei explica cu blândețe de ce nu îl poți ajuta să facă ceva care îi dăunează. Vei rămâne fermă pe această poziție, chiar și dacă, într-o criză ulterioară, el va recurge la violență. Dacă este grav, vei chema pe cineva apropiat ca să-l imobilizeze sau chiar poliția. Trebuie să înțeleagă foarte clar că nu va obține nimic altceva de la tine, decât ceea ce vrei și poți să-i oferi. Când se va convinge de asta, va renunța la orice act agresiv.

CITESTE SI: AȘA ÎȚI AJUȚI ADOLESCENTUL COMPLEXAT 

ATUNCI CAND CHIAR TE LOVESTE

Daca adolescentul ajunge chiar să te lovească, situația se complică. Ar trebui să verifici dacă nu există și alți factori implicați, dacă nu are anumite probleme psihologice, cum ar fi ADHD sau anumite tulburări de comportament. Ar trebui luat în calcul și abuzul de substanțe. Există tineri care aleg violența pentru că fac față cu greu stresului. Oricare ar fi problema în cazul lui, trebuie să pui limite clare și să nu accepți abuzul. Apoi, alături de specialiști în domeniu, să încerci să o rezolvi.

Copilul care se simte lipsit de afectiune este cel mai dificil de stapanit si poate avea un comportament deviant.

CITESTE SI: DISCIPLINA FARA BATAIE? SE POATE!

Lasă un răspuns

Top