Esti aici
Acasa > Externe > Birocrație. Mii de români, nevoiți să-și schimbe actele – litera ‘î’ va fi înlocuită cu ‘â’

Birocrație. Mii de români, nevoiți să-și schimbe actele – litera ‘î’ va fi înlocuită cu ‘â’

Senatul a adoptat, recent, un act normativ care prevede care prevede că litera ”î” din numele proprii va fi înlocuită cu litera ”â”, conform regulilor Academiei Române.

Birocrație. Mii de români, nevoiți să-și schimbe actele – litera ‘î’ va fi înlocuită cu ‘â’

Drept urmare, mii de români vor trebui să îşi schimbe documentele de identitate, deși poate această goană birocratică ar putea fi eliminată prin normele metodologice ale legii, care ar putea să prevadă ca schimbarea de nume să fie efectuată în momentul reînnoirii actelor.

Schimbările de ortografie vor afecta şi sute de localităţi din toată ţara, care au în componenţa numelui litera ”î”, cum ar fi cele care au în nume componenta ”Tîrgu”.

În unele cazuri, numele localităţilor a fost modificat astfel încât să respecte regulile corecte de grafie, aşa cum este cazul oraşului „Cîmpulung”, a cărei denumire a fost schimbată, în 1994, în ”Câmpulung”.

Astfel, în Anexa la Legea nr. 2/ 1968 privind componenţa unităţilor administrativ teritoriale, numele localităţilor a fost modificat doar în cazurile particulare în care acestea au fost actualizate prin lege.

Proiectul de lege va fi transmis spre promulgare preşedintelui Iohannis.

Lasă un răspuns

Top