Esti aici
Acasa > Evenimente > Veste buna pentru Romanii din UK. A fost dezvaluit planul privind inregistrarea cetatenilor UE post-Brexit

Veste buna pentru Romanii din UK. A fost dezvaluit planul privind inregistrarea cetatenilor UE post-Brexit

Membrii Parlamentului European si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu planul Regatului Unit privind inregistrarea cetatenilor europeni care doresc sa ramana in tara dupa retragerea acesteia din UE.

Grupul de coordonare pentru Brexit al Parlamentului European (BSG) si-a exprimat, intr-un comunicat, ingrijorarea cu privire la faptul ca Marea Britanie ar intentiona sa inregistreze in ordine alfabetica cererile din partea cetatenilor europeni pentru obtinerea unui statut stabil.

„Consideram ca o astfel de abordare ar fi complicata, arbitrara si ar putea crea confuzie inutila si o stare de incertitudine pentru milioane de cetateni europeni care traiesc deja intr-o situatie nesigura”, se precizeaza in comunicat, citat de Business Insider.

Miercuri, agentia Business Insider a relatat, citand surse, ca ministerul de Interne al Regatului Unit are in vedere un astfel de plan pentru a face fata la aproximativ 3,6 milioane de cereri de inregistrare.

Alte doua optiuni se refereau la inregistrarea solicitantilor in functie de regiunile geografice sau pe sectoare in functie de profesia detinuta de acestia.

Parlamentarii au criticat varianta inregistrarii alfabetice, argumentand ca persoanele de la sfarsitul alfabetului ar trebui sa astepte ani de zile pana cand statutul lor va fi confirmat. O astfel de situatie ar fi „intolerabila si vine in contradictie cu asigurarile pe care le-am primit anterior”, au precizat parlamentarii.

Brexit
CC BY 2.0 / AIRPIX / BREXIT
Romanii din UK dupa Brexit. Noua decizie: vor avea dreptul automat de a ramane?
Acestia au subliniat ca sistemul de inregistrare in Regatul Unit va trebui sa fie simplu, corect, accesibil, gratuit si sa ofere siguranta cetatenilor europeni.

Guvernul britanic a anuntat ca planul privind obtinerea statutului stabil va fi pus deplin in aplicare din martie 2019. Termenul-limita de depunere a cererilor pentru sederea in Regatul Unit dupa Brexit va fi 30 iunie 2021.

Londra si Bruxelles-ul au inceput din iunie 2019 negocierile cu privire la Brexit si se asteapta ajungerea la un acord final in toamna. Parlamentul European va trebui fie sa aprobe, fie sa respinga acordul.

Pe de alta parte, oficiali din Uniunea Europeana si din Regatul Unit si-au exprimat ingrijorarea cu privire la posibilitatea unui Brexit fara acord, invocand lipsa progreselor in negocieri.

One thought on “Veste buna pentru Romanii din UK. A fost dezvaluit planul privind inregistrarea cetatenilor UE post-Brexit

Lasă un răspuns

Top