Esti aici
Acasa > Curiozitati > Tu știi de ce castraveții din grădină sunt amari? Iată de ce se amăresc și cum poți preveni acest lucru!

Tu știi de ce castraveții din grădină sunt amari? Iată de ce se amăresc și cum poți preveni acest lucru!

Castravetele (Cucumis sativus) este o planta legumicola cultivata pentru fructele sale.

Acestea se consuma la maturitatea comerciala (tehnica), fiind apreciate pentru continutul lor in elemente nutritive, precum si pentru efectul lor terapeutic. Castravetii se consuma proaspeti sau se prelucreaza sub forma de conserve sau muraturi. Fructele contin peste 90% apa, substante pectice, vitamine si minerale. Aroma specifica este data de uleiurile eterice. Sucul de castraveti are actiune diuretica, ajuta la cresterea parului, are rol in tratarea reumatismului si tonifica unghiile. Extractele de castravete sunt folosite in industria cosmeticelor.

Castravetele este o planta anuala. Sistemul radicular este slab dezvoltat si are cerinte mari fata de aer. Tulpina este taratoare sau urcatoare, pubescenta si prezinta formatiuni numite carcei ce ajuta la agatare. Radacinile si tulpinile nu trebuie deranjate in timpul vegetatiei. Frunzele sunt mari, trilobate, dispuse altern si acoperite cu perisori aspri. Ranirea si deranjarea frunzelor determina gustul amar al fructelor.

Florile sunt unisexuat monice dispuse cate 3-5 la un loc. Cele femele au ovarul in forma viitorului fruct, iar cele mascule sunt mari si apar inaintea celor femeiesti, in mare parte pe tulpina principala. Polenizarea este entomofila. In cazul in care polenizarea este incompleta fructul se deformeaza sau nu se dezvolta normal. In cazul sistemului de cultura intensiv se recomanda polenizarea suplimentara. Fructul este o melonida de forme, marimi, si culori diferite. Semintele sunt turtite, alungite, ovoide de culoare alb-galbuie. Semintele isi pastreaza facultatea germinativa timp de 5-6 ani.

Cerinte fata de clima si sol. Temperatura optima de vegetatie este de 25-28 grade Celsius, iar media in 24 de ore (zi-noapte) nu trebuie sa scada sub 15 grade Celsius. Temperatura minima de germinatie este de 15-16 grade Celsius. Plantele suporta temperaturi ce nu depasesc 35 grade Celsius, peste aceasta valoare cresterea si dezvoltarea inceteaza. Acelasi lucru se intampla si cand temperaturile scad sub 15 grade Celsius. Castravetii au nevoie de aproximativ 1000 grade Celsius pentru a ajunge la maturitatea comerciala.

Castravetele are nevoie de 12 ore de lumina de intensitate mare. Prezenta radiatiilor din intervalul albastru-violet stimuleaza dezvoltarea generala a plantei. Umiditatea trebuie mentinuta la nivelul de 75-80 %. Insuficienta apei determina oprirea cresterii si scaderea numarului de fructe, iar acestea capata un gust amar. Castravetii prezinta sensibilitate mare fata de aer. In camp trebuie realizate perdele de planta inalte, pentru ca vantul sa nu deranjeze radacinile, tupinile si frunzele castravetilor. De asemenea, castravetele prefera un sol aerat. In acest sens solul trebuie mentinut afanat si trebuie evitata tasarea solului. Solul preferat de castraveti trebuie sa fie permeabil, bogat in humus si sa aiba o reactie neutra spre slaba acida.

Lasă un răspuns

Top