Esti aici
Acasa > Evenimente > Toti cei care consumă cafea regulat trebuie să știe! Ce s-a descoperit abia acum

Toti cei care consumă cafea regulat trebuie să știe! Ce s-a descoperit abia acum

Cafeaua și ceaiul, băute în cantități moderate, pot avea efecte surprinzător de bune asupra sănătății. Este concluzia care reiese din cel mai recent studiu. Potrivit noilor cercetări, cei care au spus că beau zilnic o cantitate „moderată” de cafea și/sau ceai au avut mai puține șanse de a fi diagnosticați cu accident vascular cerebral și demență, relatează Gizmodo.

Efecte benefice asupra organismului. Ce s-a aflat despre cele mai consumate băuturi
Noile cercetări sugerează că obiceiul de a bea ceai sau cafea ar putea ajuta creierul să rămână în formă. Studiul a constatat că adulții în vârstă din Marea Britanie, care au băut în mod regulat cafea și/sau ceai, au avut mai puține șanse de a suferi un accident vascular cerebral și demență pe o perioadă de 11 ani, decât cei care nu au băut deloc.

Deși aceste descoperiri nu pot confirma o legătură cauză-efect, sunt cele mai recente care indică faptul că obiceiul de bea cafea sau ceai poate avea unele beneficii pentru sănătate, scrie Gizmodo.

Risc cu 28% mai mic de demență și un risc cu 32% mai mic de accident vascular cerebral
În diferite grupuri de subiecți analizați, cei care au spus că au băut două până la trei căni de cafea pe zi, trei până la cinci căni de ceai pe zi sau o combinație de patru până la șase căni de cafea și ceai au avut cele mai puține șanse de a dezvolta fie demență, fie accident vascular cerebral.

În comparație cu cei care nu au consumat deloc, acești indivizi au avut un risc cu 28% mai mic de demență și un risc cu 32% mai mic de accident vascular cerebral. Și alte studii anterioare au descoperit o relație între consumul de ceai și cafea și riscul mai scăzut de accident vascular cerebral/demență.

Orice modalitate de a nu mai suferi de astfel de boli ar fi un avantaj
Demența este o pierdere progresivă și incurabilă a funcției cognitive, care devine mai frecventă pe măsură ce îmbătrânim. Accidentele vasculare cerebrale, care au loc atunci când fluxul de sânge în creier este întrerupt, reprezintă aproximativ 10% din decesele la nivel global în fiecare an. Supraviețuitorii accidentului vascular cerebral pot rămâne cu o serie de sechele persistente, inclusiv cu demență. De aceea, orice modalitate de a reduce șansele să suferim de astfel de boli ar fi un avantaj.

Consumul regulat de cafea este legat de un risc mai scăzut de boli cardiovasculare

Deși ceaiul este considerat o băutură benefică pentru organism, cafeaua rămâne în unele studii controversată. În ultimul timp, a devenit clar că nici cafeaua nu trebuie demonizată și că poate avea efecte benefice. Studii recente au sugerat că un consum regulat de cafea este legat de un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și chiar de deces. Dar, potrivit autorilor acestui nou studiu publicat în PLOS Medicine, beneficiile pe care cafeaua și ceaiul le pot aduce în reducerea riscului de accident vascular cerebral și demență mai trebuie analizate.

Lasă un răspuns

Top