Esti aici
Acasa > Curiozitati > Tensiuni fără precedent între UE și Marea Britanie! Contre la nivel diplomatic după perioada post-Brexit

Tensiuni fără precedent între UE și Marea Britanie! Contre la nivel diplomatic după perioada post-Brexit

Tensiuni fără precedent între UE și Marea Britanie! Miniştrii de Externe din UE au apreciat o decizie a Londrei ca fiind ”inamicală” și au dispus ca diplomația europeană să reacționeze în consecință, cu aceeași monedă.

Tensiuni fără precedent între UE și Marea Britanie! O decizie luată de guvernul de la Londra a stârnit o reacție de iritare din partea diplomației europene.

Neînțelegerile dintre Londra și Bruxelles s-au înăsprit după ce Regatul Unit a părăsit piaţa unică şi uniunea vamală.

Tensiuni fără precedent între UE și Marea Britanie! Răceală la nivel diplomatic
Uniunea Europeană a decis să amâne contactele cu noul ambasador al Marii Britanii la Bruxelles, atât timp cât guvernul lui Boris Johnson va refuza să acorde statut diplomatic reprezentanţei sale la Londra, potrivit unei surse diplomatice citate de AFP.

Decizia Marii Britanii a fost considerată “inamicală” luni de către miniştrii de Externe din UE, iar şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a reamintit de principiul ‘reciprocităţii’, atenţionând Londra.

Noul ambasador al Marii Britanii, Lindsay Croisdale-Appleby, primeşte astfel acelaşi tratament ca reprezentantul UE la Londra, Joao Vale de Almeida.

”Nu este vorba de o măsură de retorsiune”
O întâlnire prevăzută cu Frederic Bernard, şeful de cabinet al preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, a fost “amânată” până când acest diferend va fi reglat “în mod satisfăcător”, aşa cum a cerut Borrell în numele celor 27 de state membre ale UE.

UK x UE

Nu este vorba de o măsură de retorsiune, ci de o atenţionare pentru a obţine respectarea statutului reprezentanţei UE în Marea Britanie, a dat asigurări sursa diplomatică citată.

“Avem 143 de reprezentanţi ai UE în întreaga lume şi toţi au statut diplomatic conform Convenţiei de la Viena, care permite reciprocitatea. Asta este norma”, a afirmat Borrell.

“Marea Britanie ar fi singura ţară din lume care nu ar accepta să recunoască reprezentanţei UE statutul diplomatic la care ea are dreptul”, a subliniat el.

”Semnal de rău augur”
Marea Britanie a ieşit din UE la 31 ianuarie 2020, iar la capătul unei perioade de tranziţie de 11 luni a renunţat la toate regulile europene, părăsind la 31 decembrie piaţa unică şi uniunea vamală.

Neînţelegerile s-au înmulţit de atunci, iar relaţiile s-au înăsprit. Refuzul de a acorda statut diplomatic reprezentanţei UE la Londra “este primul semnal adresat de Marea Britanie după ieşirea sa din UE şi este de rău augur pentru următoarele evenimente”, a avertizat Borrell.

Londra vrea să considere UE drept organizaţie internaţională, cu un statut redus.

Lasă un răspuns

Top