Esti aici
Acasa > Curiozitati > SINDROMUL METABOLIC ANUNTA BOLI GRAVE

SINDROMUL METABOLIC ANUNTA BOLI GRAVE

Fiecare centimentru de grasime de pe burta ne aduce cu un pas mai aproape de imbolnavire. Si nu ne pandesc orice fel de boli, ci unele cronice, chiar fatale.

Sindromul metabolic afecteaza multe persoane. Insa sunt si putini aceia care constientizeaza riscurile. Caci burta mare e considerate de catre unii semn de prosperitate, de viata indestulata, nicidecum de boala. Cat despre copii, daca nu sunt grasuni, parca n-ar fi sanatosi, nu-i asa? Or, grasimea abdominala este sursa unora dintre cele mai grave boli, scrie libertateapentrufemei.ro

TRAGE SEMNALUL DE ALARMA

Când talia depășește 80 cm la femei și 95 cm la bărbați, este un semnal de alarmă. „Colăceii’ nu sunt doar obstacole în achiziționarea perechii favorite de blugi. Sindromul mmetabolic sta la panda. Dislipidemia, adică nivelul crescut al trigliceridelor și scăzut al HDL colesterolului, hipertensiunea și rezistența la insulină sunt trei mari semnale de alarmă. Netratat la timp, acest „trio formidabil’ declanșează un lung șir de probleme grave de sănătate. Mai ales dacă se combină cu intoleranța la glucoză. Specialiștii îi spun sindromul metabolic sau sindrom X metabolic. Îi caracterizează pe cei care ignoră kilogramele în plus, cu un stil de viață haotic, sedentar. Din cauza rezistenței la insulină, persoanele care au sindromul metabolic riscă decesul prin boli cardiovasculare. Prediabetul se caracterizeaza prin valori crescute ale zaharului in sange, fara simptome. In 50% din cazuri, cei aflati in aceasta faz fac diabet in urmatorii 10 ani. Cu cat burta e mai mare, cu atat cresc si riscurile. Diabetul, cardiopatia ischemică, atacul vascular, bolile renale sunt numai câteva dintre consecințe. sindromul de ovar polichistic la femei și steatoza hepatică nonalcoolică la bărbați le atrag atenția specialiștilor ca fiind potențiale cauze asociate cu sindromul metabolic. În plus, se știe că cei cu o greutate peste limite sunt predispuși la un nivel crescut al trigliceridelor, fapt ce conduce la infarct sau accident vascular cerebral.

SE TRATEAZA?

Statisticile arată că peste jumătate din populația României este formată din persoane supraponderale și obeze. Dintre obezi, 20% au deja diabet, iar 39% hipertensiune arterială. Majoritatea celor care au de suferit sunt femei. Diabetul de tip 2 este una dintre cele mai răspândite boli cronice ce afectează întregul metabolism. Iar principalele lui cauze sunt obezitatea, stresul și sedentarismul. Concluzia? Schimbarea radicală a regimului alimentar și de viață, precum și mișcarea în aer liber pot face minuni. Însă, acolo unde indicele de masă corporală (IMC) este foarte ridicat, intervin specialiștii. Chirurgia metabolică este cea mai eficientă pentru tratarea bolilor metabolice și a obezității. Cu ajutorul acesteia, pentru 80% dintre pacienți, diabetul a fost adus în remisie. Pe plan mondial, s-a dovedit deja că o soluție eficientă pentru tratarea diabeticilor atât din punct de vedere medical cât și financiar este chirurgia metabolică, metodă la care astăzi pot apela și românii.

SPITALIZAREA DE ZI TE AJUTA

Diabetul zaharat de tip 2 se trateaza prin modificarea stilului de viata, medicamente orale si insulina. Este o boala evolutiva. Chiar daca la inceput nu vei avea nevoie de pastile, cu timpul, glicemia va necesita un tratament din ce in ce mai riguros. Avantajele spitalizarii de zi, pentru pacienti, sunt multiple: nu necesita costuri (totul este acoperit de CNAS, aplicabil pacientilor asigurati); se fac multe investigatii intr-un timp relativ scurt, iar la final se obtin pe loc rezultatele si reteta. Recomandarea pentru spitalizarea de zi poate fi facuta de orice medic specialist sau de familie in contract cu orice casa de asigurari de sanatate din tara.

Sursa: libertateapentrufemei.ro.

Lasă un răspuns

Top