Esti aici
Acasa > Curiozitati > Șefa ÎCCJ Cristina Tarcea a luat Decizia care l-ar putea trimite mai repede pe Liviu Dragnea la închisoare

Șefa ÎCCJ Cristina Tarcea a luat Decizia care l-ar putea trimite mai repede pe Liviu Dragnea la închisoare

Șefa ÎCCJ Cristina Tarcea a luat Decizia care l-ar putea trimite mai repede pe Liviu Dragnea la închisoare

Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, le-a cerut tuturor magistraților din instanța supremă că, până la 1 septembrie, să motiveze toate sentințele judecătorești, iar dacă nu se va întâmplă acest lucru va sesiza Inspecția Judiciară.

Măsură ar putea grăbi judecarea apelului în dosarul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, contesta condamnarea la 3 ani și 6 luni de închisoare.

„Paleta de activitate de judecată a judecătorilor de penal este extrem, extrem de largă. Este asta o justificare pentru o întârziere nu prea mare a redactarilor. Din punctul meu de vedere, este imposibil la Înalta Curte, cel puțîn, să respecți termenul de motivare de 30 de zile.

S-au luat tot felul de măsuri administrative, în prezent a fost redus mult numărul de dosare care au fost întârziate la motivare. Am acordat termen până la 1 septembrie tuturor să profite de vacanță judecătorească și să-și termine stocul de dosare de redactat.

În caz contrar, or să suporte consecințele legii, respectiv voi sesiza Inspecția Judiciară, lucru pe care l-am mai făcut și în alte situații, nu ar fi o noutate pentru ei”, a explicat Cristina Tarcea, pentru Realitatea TV.

Completul de 5 judecători, ultimul cuvânt

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat pe 21 iunie la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, însă decizia nu este definitivă.

Ultimul cuvânt îl va avea Completul de 5 judecători de la Înalta Curte.

Cel mai probabil, Completul de 3 judecători ar putea motiva decizia în toamna.

Potrivit Codului de Procedura Penală, hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunțare. De multe ori, însă, acest termen este mult depășit.

În prezent, pe rolul instanțelor sunt mai multe dosare mediatizate în care s-a dat prima sentința și sunt în faza de redactare a motivării, cum ar fi dosarele: Radu Mazăre- „Retrocedarile de pe litoral” – sentința din 10 iulie 2017, Neculai Onțanu – sentința din 27 iulie 2017 sau Adrian Duicu – sentința din 20 decembrie 2017.

Înainte că motivarea să fie redactată, nu poate începe judecarea în faza de apel.

Ce se întâmplă în faza de apel

În faza de apel, Completul de 5 judecători poate readministra probele din prima instanța, dar și alte probe noi. În esență, martorii-cheie vor putea fi reaudiati, iar inculpații dacă vor fi de acord pot face noi precizări, față de declarația dată în faza de fond.

Așa că procesul în faza de apel ar putea să nu fie la fel de lung precum cel din prima instanța. Procesul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman este pe rolul Înaltei Curți din 15 iulie 2016 și a avut 15 termene de judecată în faza de fond, în contextul în care unul dintre judecători a fost schimbat, iar o parte din probe au fost readministrate.

Apelul din cazul Referendumului: 6 luni

De exemplu, în cazul fostului ministru PSD, Dan Șova, judecat recent în cazul CET Govora, apelul a durat șase luni, din decembrie 2017 până în iunie 2018. Procesul a fost finalizat în faza de apel în 10 termene.

Preşedintele ÎCCJ Cristina Tarcea vorbește despre revocarea lui Kovesi și dosarul lui Liviu Dragnea

Într-un alt caz recent finalizat, Gala Bute – Elena Udrea, apelul a durat tot șase luni, din decembrie 2017 până în iunie 2018.

Apelul în primul dosar al lui Dragnea, privind Referendumul, a durat tot șase luni: din septembrie 2015 până în aprilie 2016. A fost nevoie de 10 termene de judecată, în contextul în care erau 45 de inculpați în dosar.

Ce decizii se pot da în apel

Completul de 5 judecători da decizia definitivă, care poate fi achitare, condamnare definitivă sau o decizie de rejudecare a întregului caz în prima instanța. Unul din cazurile celebre în care s-a dat rejudecare recent este cel al familiei Cosma.

Rejudecarea însă este dată în cazuri foarte rare la Completul de 5 judecători.

Cel mai probabil, soarta liderului PSD va fi decisă abia în primăvară-vara anului viitor, scrie ziare.com.

Lasă un răspuns

Top