Esti aici
Acasa > Curiozitati > Milioane de români, în pericol să-şi piardă contul de Facebook! Atenţie maximă la această înşelătorie

Milioane de români, în pericol să-şi piardă contul de Facebook! Atenţie maximă la această înşelătorie

În această perioadă, pe reţeaua Facebook circulă o serie de mesaje-capcană, trimise chiar de persoane pe care le ai în lista de prieteni. Cum te poţi feri de această nouă încercare de înşelătorie cibernetică, pentru a nu-ţi pierde datele de autentificare pe Facebook?

Specialiştii CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică) vin cu o nouă atenţionare legată de mesajele rău-intenţionate care se propagă, în această perioadă, pe reţeaua de socializare Facebook.

Mesaje care pot duce către un site de autentificare fraudulos

“Atenție, pe Facebook continuă propagarea mesajelor-capcană de tipul ‘seamănă cu tine’, ‘apari în acest video’, mesaje care conțin de regulă un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căruia i-a transmis mesajul. Textul mesajului primit poate fi atât în română, dar și în engleză. Echipa CERT-RO a publicat săptămâna trecută o avertizare.

Odată accesat, acel link NU duce către clipul promis. Atacatorii nu oferă detalii suplimentare și profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea clic. Mai mult, se folosesc de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real pe care urmează să îl accesați.

În unele variante, link-ul respectiv redirecționează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potențialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malițios.

Mesajul va fi transmis către contactele dvs. de pe Facebook, iar prietenii pe care îi aveți vor fi în pericol să cadă în aceeași capcană

De exemplu, dacă sunteți redirecționat către un site de autentificare fraudulos și introduceți detaliile dvs. de autentificare, acestea sunt încărcate pe un server la distanță online, la care infractorii cibernetici au acces. Ei le pot folosi direct, pentru a încerca să obțină acces la contul dvs., de unde pot extrage date suplimentare sau pot lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor.

În plus, de cele mai multe ori accesare link-ului redirecționează prin multiple site-uri web compomise sau chiar concepute pentru a răspândi diferite tipuri de amenințări cibernetice, inclusiv #spyware, #adware sau chiar #ransomware.

Totodată, mesajul va fi transmis către contactele dvs. de pe Facebook, iar prietenii pe care îi aveți vor fi în pericol să cadă în aceeași capcană. De aceea este important, pe lângă evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute, sau mesaje nesolicitate, să aveți o soluție de securitate instalată pe dispozitive, cu care să scanați astfel de resurse despre care nu sunteți siguri.”

Recomandările specialiştilor CERT-RO

“Așadar, în situația în care primiți pe Facebook Messenger un link asociat mesajelor de tipul ‘seamănă cu tine’, este puternic indicat să NU accesați link-ul furnizat. Totuși, în cazul accesării link-ului, vă recomandăm să:

1 . Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)

2 . Asigurați-vă că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces.

Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.

3 . Pe lângă aceste măsuri, sunt recomandate:

– efectuarea unei scanări a dispozitivului cu ajutorul unei soluții anti-virus;

– verificarea aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute

– verificarea setărilor de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook.”

Sursă foto: Pixabay

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Top