Esti aici
Acasa > Curiozitati > Lucrul complet greșit pe care îl facem când pregătim ceaiul. Puțini știu asta

Lucrul complet greșit pe care îl facem când pregătim ceaiul. Puțini știu asta

Ceaiul este una dintre cele mai apreciate și consumate băuturi din lume, rivalizând adesea cu cafeaua. Ceaiul poate oferi un plus de energie, dar vine și cu alte beneficii, cum ar fi susținerea unui metabolism sănătos, reducerea inflamației și chiar pierderea în greutate.

Cu toate că majoritatea oamenilor îl consumă când sunt încercați de răceli, de o durere de cap sau de stomac, în anumite țări, în mod special în Asia, ceaiul este preferat în locul cafelei și chiar există un ritual al pregătirii și savurării ceaiului, scrie site-ul EatThis.

De aceea, pentru a beneficia de numeroasele beneficii și a profita la maximum de o cană de ceai, este important să-l pregătim în mod corect.

Din păcate, mulți facem frecvent această greșeală atunci când vrem să savurăm o ceașcă de ceai: folosim apa prea fierbinte.

Importanța taninului

David Segal, specialist în ceaiuri, explică de ce nu ar trebui să folosim apă prea fierbinte când preparăm ceaiul. ”Nu este recomandat niciodată să folosiți o astfel de apă când faceți ceai”, spune Segal

Explicația sa este următoarea: dacă apa este prea fierbinte pentru noi, este prea fierbinte și pentru frunzele de ceai. Iar frunzele de ceai sunt delicate și utilizarea unei ape fierbinți poate face ca acei compuși fragili din plantă să aibă un gust amar.

„Pe lângă faptul că oferă o aromă deosebită și alte beneficii, procesul de preparare a ceaiului extrage taninul din frunzele de ceai.

Taninurile sunt polifenolii care furnizează acei antioxidanți benefici asociați cu ceaiul, dar dacă se extrag prea mulți, ceea ce se poate întâmpla atunci când apa e prea fierbinte, atunci vom avea acel gust pe care mulți oameni îl cred amar”, subliniază Segal.

Apa fierbinte poate distruge și catechinele
Dar savoarea nu este singurul lucru care poate fi afectat atunci când folosim apă prea fierbinte.

Studiile arată că apa fierbinte poate distruge și compușii delicați din ceai, care ajută la sănătate, cum ar fi catechinele.

Ce temperatură ar trebui să folosim pentru o ceașcă perfectă de ceai
În funcție de tipul de ceai pe care îl bem, apa ar trebui să fie la temperaturi diferite pentru a extrage o aromă optimă din frunzele de ceai.

Segal oferă următorul ghid:

– Pentru ceaiul negru apa trebuie să aibă o temperatură de 90 grade Celsius
– Pentru ceaiurile Oolong apa trebuie să aibă 85 grade Celsius
– Pentru ceaiul verde temperatura apei trebuie să fie undeva între 70-75 grade Celsius

Cum ne putem da seama dacă apa este suficient de bună
„Din momentul în care nu mai iese abur de la suprafața apei, aceasta ar trebui să fie suficient de fierbinte pentru a adăuga frunzele de ceai, dar nu trebuie lăsată să ajungă la acel punct de clocotire, în care poate afecta aroma ceaiului”, recomandă el.

Ca și în cazul temperaturii apei, fiecare tip de ceai are nevoie să se infuzeze în intervale specifice. Ceaiul verde, un ceai delicat, trebuie lăsat mai puțin timp la infuzat, în vreme ce ceaiul negru are nevoie de mai mult timp pentru a elibera aromele.

Lasă un răspuns

Top